Η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την διερεύνηση τυχών ευθυνών πολιτικών προσώπων αναφορικά με το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στο τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία, όπου θα είναι απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών, με τους ενεχόμενους στη δικογραφία να μην έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στην ψηφοφορία.
 
Η πρόταση «σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης περί της ''Ποινικής Ευθύνης Υπουργών''» θέτει στο μικροσκόπιο τις θητείες των «Αντωνίου Σαμαρά,  Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά,  Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεωργίου Κουτρουμάνη», μόνον όμως για τα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί.
 
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Προανακριτική Επιτροπή θα κληθεί να διερευνήσει τα ενδεχόμενα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρεται, τα παραπάνω αδικήματα καλύπτονται απο τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόνον στην περίπτωση που τελούνται «κατά την άσκηση των καθηκόντων» των ελεγχόμενων. Ωστόσο, αναφέρεται πως στην περίπτωση που τα αδικήματα δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών, τότε ο νόμος δεν τους καλύπτει και δεν έχουν παραγραφεί. Συνεπώς, σε μια τέτοια περίπτωση η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθούν οι πρώην υπουργοί, όπως επίσης και στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις της νομοθεσίας για την κατοχή και διακίνηση μαύρου χρήματος.
 
Κατά τ' άλλα, στην πρόταση υπογραμμίζεται πως το αδίκημα της απιστίας κατά του Δημοσίου έχει παραγραφεί, τόσο για τους 10 πολιτικούς που φέρονται να ελέγχονται, όσο και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στην πρόταση, όπου ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας αναφέρεται με τα αρχικά Π.Κ., υπογραμμίζεται πως «Εγκλήματα απιστίας που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των: Αντωνίου Σαμαρά,  Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά,  Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεωργίου Κουτρουμάνη, έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο, έως τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο. Επομένως, έχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 Σ».
 
Συγκεκριμένα για τον Π. Κουρουμπλή αναφέρεται πως «οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά», διαγράφοντας και τις δικές του ευθύνες.
 
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την προανακριτική:

«Ναι» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

 
Θετικά αντέδρασε η αντιπολίτευση αναφορικά με την σύσταση Προανακρτικής Επιτροπής στη Βουλή, μετά από την πρόταση του πρωθυπουργού, με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων να δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν τη διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. «ΟΛΑ στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του. «Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 “ξέχασαν” να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», προσθέτει.
 
Στην ίδια ανακοίνωση, όπου σχολιάζεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται για το θέμα της αξιολόγησης: «Ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αφηγείται πια το παραμύθι περί δήθεν “καθαρής εξόδου”. Σήμερα ομολόγησε ότι διαπραγματεύεται τη “μορφή της επιτροπείας”, παρόλο που νομοθέτησε προκαταβολικά τις διατάξεις του 4ου μνημονίου για μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και εκχώρηση του εθνικού πλούτου. Το “γυρίσαμε σελίδα” του κ. Τσίπρα, σημαίνει απλά ότι η χώρα προσπαθεί να γυρίσει στο 2014, με επιβάρυνση 86 δισ. ευρώ στην οικονομία».
 
Το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί καμία «σαλαμοποίηση» της «λύσης» όπως αυτή που διαφάνηκε με τις προτάσεις Νίμιτς. «Μένουμε σταθερά στη θέση για λύση-πακέτο που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και αποτρέπει αλυτρωτισμούς» υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
 

«Ακόμα κι αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει αμέλεια στην άσκηση καθηκόντων τους»

 
Την ίδια ώρα, τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων, σχετικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, επανέλαβε σήμερα, με ανακοίνωσή του, το κόμμα υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο».
 
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τη συνδρομή ξένων χωρών και από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».
 
Τέλος, σημειώνεται πως «ακόμα και αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μία υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από τον δημόσιο βίο».
 

«Όχι σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού»

 
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μία συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια». Αυτό αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει -όσο περνάει απ' το χέρι του- για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.