Υπέρ του νομοσχεδίου με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το οποίο ήρθε στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Σημειώνεται ότι από τη συζήτηση και την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία με την οποία ήρθε να ψηφιστεί στη βουλή το σχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιέχει νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων – δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης – προς τις τράπεζες για να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζουν τη ρευστότητα που θέλουν οι επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, για υψηλή βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, για υλοποίηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και αξιοποίηση των αδρανών πόρων οικονομίας και για τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.

«Το σχέδιο Ηρακλής είναι για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε στην κρίση»

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός,  τόνισε ότι «απευθύνεται στους επενδυτές που το περιμένουν» και ότι πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Παράλληλα, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες, είναι υπέρ των δανειοληπτών και των φορολογούμενων.

Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, σύμφωνα με όσα είπε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

«Η ΝΔ με τα 12 δισ. από το «μαξιλάρι» εξυπηρετεί τις τράπεζες και όχι τους μικρομεσαίους»

«Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των τραπεζών, επειδή παίρνουν τις εγγυήσεις του δημοσίου, να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ν/σ Ηρακλής

«Η σημερινή μέρα είναι η απόδειξη ότι, όταν υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να νομοθετούμε με την αστρονομική ταχύτητα των 400 εκατ. ευρώ την ώρα. Διότι σε 30 ώρες καλούμαστε να συζητήσουμε για τα 12 δισ. ευρώ που θέλετε να δώσετε στις τράπεζες. Πρόκειται για μια προσβλητική διαδικασία για το κοινοβούλιο», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ αποδεικνύει πως βλέπει τον κόσμο ανάποδα. Το τραπεζικό σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί την οικονομία, όχι το ανάποδο. Δεν μπορείτε να λέτε ότι όταν η οικονομία δεν μπορεί, τόσο το χειρότερο για την οικονομία».

Ο Νίκος Παππάς, αφού τόνισε ότι στην Έκθεση Συνεπειών της Ρύθμισης αναφέρεται πως η «κοινωνική ομάδα» που θα ευνοηθεί είναι οι τράπεζες «και μετά βλέπουμε για την οικονομία», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να απολογηθούν για το νομοσχέδιο στους δανειολήπτες και τους μικρομεσαίους.

Όπως σημείωσε, «έχουμε ένα σχέδιο το οποίο κατά μείζονα λόγο εξυπηρετεί τις τράπεζες και είναι εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Αφενός θα γίνει χαμός με την αλλαγή ιδιοκτησιών σε εταιρείες και αφετέρου έρχεται το σχέδιο και εμπίπτει πλήρως στην άρση προστασίας της α’ κατοικίας που έχετε δρομολογήσει από την άνοιξη και μετά».

«Λερναία Ύδρα το σχέδιο Hρακλής για τα κόκκινα δάνεια»

«Παραπλανητικό»  χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το όνομα «Ηρακλής» που δόθηκε στο σχέδιο, σημειώνοντας στην τοποθέτησή του στη Βουλή ότι πρόκειται στην ακρίβεια για «Λερναία Ύδρα», καθώς «για κάθε δάνειο που θα κόβεται, δύο θα φυτρώνουν».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «όταν πτωχεύει ένα σύστημα υπάρχουν δύο λύσεις: η διάσωση των τραπεζών και η διάσωση των τραπεζιτών με μόνιμη διασωλήνωσή τους με την πολιτεία». Έστω, όπως είπε, ότι το σχέδιο Ηρακλής πετύχει, «το ποσοστό των προμηθειών του δημοσίου είναι ανάλογο των πλειστηριασμών. Ουσιαστικά εισάγετε κίνητρα ώστε μέρα με τη μέρα να έχουμε επιτάχυνση των εξώσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «η χώρα μας γίνεται όλο και πιο πτωχευμένη, ενώ τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μοσχοπουλιούνται στις αγορές». Άσκησε δε κριτική στην κυβέρνηση ότι «παράγετε νέο χρέος το οποίο παρουσιάζετε ως ιδιωτικό, αλλά έχει τις βάσεις του στο δημόσιο. Δηλαδή πτωχεύουμε όλο και περισσότερο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανακοίνωσε πως το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση στη Βουλή. «Επειδή το προεδρείο δεν μπορεί να προφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου με αυτή τη διαδικασία, θα το κάνουμε εμείς στο ΜέΡΑ25 για αυτό και αποχωρούμε», ανέφερε.


Η ΕΚΤ εγκρίνει με επιφυλάξεις το νομοσχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει εγκρίνει το «σχέδιο Ηρακλής», ωστόσο διατήρησε επιφυλάξεις για την διαχείριση των κόκκινων δανείων «προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη ασφάλεια δικαίου». Η ΕΚΤ στην γνωμοδότηση που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμά ότι «ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου ενδέχεται να δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα και θα μπορούσαν να αναδιατυπωθούν αποτελεσματικά προς ενίσχυση της σαφήνειας και μείωση των κινδύνων».

Η Τράπεζα τονίζει ότι είναι άκρως σημαντικό να διατυπωθεί με σαφήνεια στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθείται από την υποβολή αιτήματος κατάπτωσης της εγγύησης ως την καταβολή του ποσού της, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιότητα της εγγύησης ως καταβλητέας «σε πρώτη ζήτηση» κατά τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου.

Παράλληλα, προτείνει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του οι ειδικότεροι κανόνες για την παρακολούθηση των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα βάσει των διατάξεών του, τα συναφή απαιτούμενα έγγραφα και τη συχνότητα της παρακολούθησης.

Τέλος, ζητά να γίνει σαφέστερη αναδιατύπωση της διάταξης περί ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πριν από την εξόφληση του τόκου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της προτεραιότητας πληρωμών (waterfall structure).