Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρει την μορφή ενός Σχεδίου Μάρσαλ (οικονομικά πακέτα των ΗΠΑ προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για «τη μη εξάπλωση του κομμουνιστικού κινδύνου» μετά τον Β’ ΠΠ) για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού.

«Κάποιοι μιλούν για ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει το Σχέδιο Μάρσαλ που εκπονούμε όλοι μαζί. Όλοι γνωρίζουμε ότι εν μέσω αυτής της κρίσης χρειαζόμαστε άμεσες απαντήσεις και δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο δύο ή τριών ετών προκειμένου να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία αντιμετώπισης».

Η Κομισιόν φέρνει «σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας» προς όφελος των επιχειρήσεων

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κομισιόν προσφέρεται να δανείσει τις χώρες φθηνότερα απ’ ό,τι οι αγορές ώστε να τονωθεί η αγορά εργασίας, βγάζοντας ουσιαστικά από το τραπέζι το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου που ζητούσαν οι χώρες του νότου και η Γαλλία και ακολουθώντας τη γερμανική γραμμή περί δανεισμού και πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, που αναμένεται να συνοδευτεί μελλοντικά από τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» που θα συνοδεύονται από μέτρα λιτότητας. Τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις, θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών μελών».