Σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε μιλήσει για τα πλούσια κοιτάσματα της Α. Μεσογείου και είχε υποστηρίξει ότι Αμερική, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Κατάρ βρίσκονται στην περιοχή πραγματοποιώντας γεωτρήσεις, ενώ η Τουρκία απουσιάζει από τις επιχειρήσεις, επικρίνοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Κιλιτσντάρογλου είπε, «Η Αμερική είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, όλοι είναι εκεί, μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί, η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Λένε στα λόγια ότι ασκούν επιτυχημένη εξωτερική πολιτική. Γιατί δεν είμαστε εκεί; Επειδή τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαμε; Θέλω αυτό να το σκεφτούν οι αδελφοί μου στο ΑΚΡ».

Απαντώντας στις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα έντονα φορτισμένο tweet, χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης «ανενημέρωτο», και διευκρινίζει ότι στην περιοχή έχουν σταλεί για έρευνα και γεώτρηση τρία τουρκικά πλοία ενώ αποστέλλεται και ένα τέταρτο.

Τα πλοία που ήδη επιχειρούν στην Α. Μεσόγειο είναι τα γεωτρύπανα «Πορθητής» (Φατίχ) και «Γιαβούζ» καθώς και το πλοίο «Μπαρμπαρός». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, βρίσκεται καθοδόν και τέταρτο υποστηρικτικό πλοίο το «Ορούτς Ρέις».

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκινάει γεωτρήσεις στα κατεχόμενα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter, ότι «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει ότι το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός», που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της “τδβκ”, είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτό μας πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθοδόν. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. Γενικό Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό».

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου όπου εκτείνεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Στις συγκεκριμένες προειδοποιήσει η Τουρκία είχε απαντήσει πως όσα προετοιμάζει η ΕΕ θα πέσουν στο κενό και είχε επαναλάβει τα «νόμιμα» δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις