Το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και εάν έχει ψηφιστεί έως το βράδυ της Κυριακής, ενδέχεται η εκταμίευση των πρώτων 2,8 δισ. ευρώ να εγκριθεί στο Euroworking Group της Δευτέρας. Τα υπόλοιπα θα εγκριθούν στις 13 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ, αλλά και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν φορολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα την καταβολή του ΦΠΑ.

Εκτός νομοσχεδίου μένουν τελικώς, η ρύθμιση χρεών από ενυπόθηκα δάνεια στις τράπεζες, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε εσχάτως το ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να βάλει  φρένο στη συζήτηση, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει και ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο. Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η μείωση φόρου είναι δυνατή από τώρα, ενώ θετική στην πρόταση της Ιπποκράτους είναι και η ΔΗΜΑΡ.
 
Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

– Οι οφειλές των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα μπορεί να ανέλθει σε 10 ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Ουσιαστικά, για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα μιας τέτοιας ρύθμισης θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του δυσχέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με τόκους, οπότε όσο πιο πολλές είναι οι μηνιαίες δόσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το τελικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης.

Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
 
-Μειώνεται οριζόντια κατά 15% το «χαράτσι» που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος συνολικά άνω των 3,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένου του φετινού ΦΑΠ και παρελθόντων ετών (2010-2012).

Το «χαράτσι» επεκτείνεται και στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

– Καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, για φορολογικές περιόδους που ξεκινούν από την 1η-4-2013,οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις μέχρι την 20ημέρα του μήνα που έπεται της εκάστοτε φορολογικής περιόδου, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν. Η εξόφληση του υπολοίπου -μη άμεσα καταβληθέντος -ποσού θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, εντός των επομένων 10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επομένου μηνός. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

– Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το Δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται- προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

– Καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών, εκτός και αν έχουν εισοδήματα από εργασία.

– Προχωρά το «άνοιγμα» 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.
– «Κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως, για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

-Η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

-Εξάλλου, στο Πολυνομοσχέδιο θα προστεθεί ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει την απομάκρυνση όσων συμβασιούχων είχαν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους, με προσωρινή δικαστική διαταγή και δεν έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν καταθέσει μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του νόμου.

Την ίδια ώρα, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί τέτοια ρύθμιση, λέγοντας ότι θα γίνει προσπάθεια για τον Ιούνιο. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τη Βουλή να τονίζει ότι η συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 σε συνδυασμό με τη μείωση του ελλείμματος του 2012 και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ. 

 
Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων 
 
Για «ένα νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «το μεν ΠΑΣΟΚ ανοίγει υποκριτικά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση λίγες μέρες μετά και τη δική του συμφωνία με την τρόικα για να μην υπάρξει μείωσή του, ο δε υπουργός Οικονομικών το παραπέμπει για τον Ιούνιο μετά από νέες «επιτυχημένες» διαπραγματεύσεις, εφόσον «πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα».
 
Το ΚΚΕ επισημαίνει πως «είναι προκλητική και προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού η προσπάθεια των κυβερνητικών συνεταίρων ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ να εμφανιστούν ότι διαφοροποιούνται σε επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών μέτρων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους και να αθωώσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. 
 
Κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο ανοίγει ο δρόμος, όπως σημειώνει, για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Κυριακή το απόγευμα διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. 

Κοσμογονία νομοθετημάτων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Σχέδιο ολικής αναδόμησης του δημοσίου με ταύτιση προσόντων με θέσεις, αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους, νέο πλαίσιο κεντρικής παρακολούθησης των ΕΔΕ και ενιαίο όργανο πειθαρχικών ποινών προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το σχέδιο όμως απαιτεί ριζικές τομές για να φανεί η απόδοσή τους, απαιτεί την ανατροπή… κουλτούρας 10ετιών και η τρόικα ζητά… έργα. 
 
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται: 
 
– Επιτάχυνση των απολύσεων επιόρκων με 70 άτομα να έχουν ήδη λύση σχέσης εργασίας. 
 
– Αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έχουν ήδη ξεκινήσει σε υπουργεία και άλλους φορείς για… απουσίες, αναλογική μείωση αποδοχών και περεταίρω έλεγχο και περιπτώσεις κατά… συρροή απουσιαζόντων. 
 
– Απόλυση έως τέλος Ιουνίου υπάλληλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου η οποία όμως δεν συνδέεται με οργανική θέση στους υπό συγχώνευση/κατάργηση φορείς. 
 
Έφυγαν 70 επίορκοι 
 
Πέραν των απολύσεων από ΝΠΙΔ υπάρχουν ήδη 70 περίπου οριστικές παύσεις με διαγραφές από το μητρώο μισθοδοσίας επιόρκων, με τις 2 τελευταίες περιπτώσεις έναν ένστολο και έναν μονίμως «απών». Εκτιμάται ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί μετά από την προτεραιότητα που δίδει πλέον στο ζήτημα το ΣτΕ.
 
Περισσότερα εδώ