Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συνιστά μια ανάγκη για την σημερινή πραγματικότητα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξελιγμένη χώρα που δεν έχει υιοθετήσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης ως βασική διαδικασία αξιόπιστης εναλλακτικής και πρόσθετης μεθόδου διαφορών χωρίς την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

«Δέχομαι την κριτική της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι τουλάχιστον επί ζητημάτων τα οποία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι μία, αδιάψευστη και ουδείς μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Κι όσο πιο εύκολα την δούμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός. Εξήγησε δε ότι «ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να αλλάξουμε την νομική κουλτούρα στην πατρίδα μας και προς τούτο προέτρεψε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί».

«Δεν είναι το ζήτημα απλά και μόνο να φέρουμε έναν καινούργιο θεσμό που απλώς θα δημιουργήσει μια διαφορετική λογική και σίγουρα θα αποφορτίσει το τεράστιο βάρος που υπάρχει στην ελληνική Δικαιοσύνη, το οποίο είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά να μπορέσουμε να προάξουμε μια διαφορετική κουλτούρα. Αυτή, που θα μας δώσει την δυνατότητα να εισάγουμε ένα διαφορετικό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης: της φιλικής και εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών» ανέφερε ο Κ. Τσιάρας.

«Αυτή είναι φιλοσοφία του νομοσχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αυτοτελές και ολοκληρωμένο, το οποίο περιγράφει όλους τους όρους και όλους τους κανόνες της λειτουργίας του θεσμού της διαμεσολάβησης, και χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα» ότι τα κόμματα στάθηκαν σε αυτή την λογική, παρά το ότι εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις.

«Όμως πρέπει με σοβαρότητα και ευθύνη να βλέπουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε και προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου περισσότερες από 250.000 υποθέσεις επιλύονται με τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Χαράτσι στην προσφυγή στη δικαιοσύνη

Σημειώνεται πάντως πως με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που στο παρελθόν έχει κριθεί αντισυνταγματική, η κυβέρνηση βάζει περαιτέρω οικονομικά εμπόδια στους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, καθώς πλέον επιβάλλεται δικαστικό ένσημο της τάξης του 0,8% του απαιτητού ποσού σε αναγνωριστικές αγωγές, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και εάν κάποιος ζητά να αναγνωριστεί η νόμιμη οφειλή ενός προσώπου προς τον ίδιο, θα πρέπει να καταβάλει το αντίστοιχο ποσοστό ως ένσημο.

Με διαδικασίες fast track και χωρίς καμία διαβούλευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης εκπρόθεσμη τροπολογία που επαναφέρει το τέλος δικαστικού ενσήμου, ακόμα και επί αναγνωριστικών αγωγών που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των πολυμελών πρωτοδικείων, η οποία και ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», και μάλιστα με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Με απλά λόγια, η τροπολογία προβλέπει πως ακόμα και οι αναγνωριστικές αγωγές, δηλαδή αυτές που ζητούν απλώς να αναγνωριστεί μία οφειλή ενός προσώπου σε ένα άλλο, θα κοστίζουν στον ενάγοντα το 0,8% της απαίτησης της αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα:

Τροπολογία «νύχτας» του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβάλει χαράτσι στην προσφυγή στη δικαιοσύνη

Δικαστές και Εισαγγελείς ζητούν εξηγήσεις για τροπολογία – παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Εκτός της παραπάνω τροπολογίας, στο νομοσχέδιο περιλαμβανόταν ακόμα μία φωτογραφική τροπολογία, βάσει της οποία 85 εφέτες προάγονται στη θέση Προέδρου Εφετών ενώ συρρικνώνεται ο αριθμός των Εφετών με ορατές τις άμεσες επιπτώσεις στην απόδοση δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) άφησε αιχμές σχετικά με το «ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια ανακατανομή και ποιος προώθησε τέτοιο αίτημα στο Υπουργείο, χωρίς να έχει συζητηθεί στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Παράλληλα, την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την Τετάρτη στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.