Τον επιτακτικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους δανειστές αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο News247 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές στις συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση», σημειώνοντας πως τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε και δεν θα καθυστερήσουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την απορριπτική θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρό του δημοσιεύματα του Τύπου της τελευταίες ημέρες και χαρακτηρίζοντάς τα ως αποκυήματα φαντασίας. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συζήτηση με τους δανειστές επικεντρώνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο «φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απρίλη».
 

Ευχολόγια για τον κόφτη

 
Ακόμη, ο Δ. Τζανακόπουλος έδειξε τους δανειστές αναφορικά με τις συζητήσεις για περαιτέρω μείωση των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου, ρίχνοντας και πάλι βάρος στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο στο οποίο καλείται η κυβέρνηση να συμφωνήσει μαζί τους το προσεχές διάστημα. Από τη μία, για τις συντάξεις, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει, κάτι που οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, όπως είπε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους μας.
 
Επιπροσθέτως, για μείωση του αφορολόγητου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο αίτημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ζητηθεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως είπε, ακόμα και αν τεθεί, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, εφόσον δεν προκύπτει από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μία τέτοια ανάγκη.
 
Σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά το τέλος του προγράμματος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά, αφού, ειδικά από το 2012 και μετά, έχουν υπάρξει μειώσεις και κατά την άποψη της κυβέρνησης έχει και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.
 
Ερωτηθείς για το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ακύρωσης του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει φημολογίες, είπε ωστόσο ότι οι διασκέψεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, εφόσον υπάρξουν διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, θα τροποποιηθούν, καθώς έτσι λειτουργεί το νομικό σύστημα.
 

Φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής

 
Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αποκαλυπτικός για τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει στις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές συγκλίσεις το διάστημα μετά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως προϋπόθεση είναι να υπάρχει και η αντίστοιχη βούληση από την άλλη πλευρά
 
«Είναι ανοιχτό το θέμα του διαλόγου με βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, και τώρα με κάποιους μιλάμε στη Βουλή», σχολίασε αναφορικά με τις συζητήσεις με το ΚΙΝΑΛ, ενώ δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός στην απαντητική του επιστολή στη Φώφη Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
 
Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις σε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, θέτοντας ως προϋπόθεσε αντίστοιχη βούληση από την άλλη πλευρά, ενώ κάλεσε το κόμμα τη Φ. Γεννηματά να δει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί.
 

Απόλυτη εγρήγορση και προβληματισμός για Τουρκία

 
Τέλος, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε τη δήλωση του Π. Καμμένου, που έκανε λόγο για «ομήρους», υποστηρίζοντας πως εκείνο που εννοούσε ο υπουργός Άμυνας ήταν πως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την κατάληξη της υπόθεσης, καθώς η Τουρκία έχει υπερβεί τα όρια, ενώ θα μπορούσε να διευθετηθεί εντός 24ώρων.
 
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και τις πολιτικές μας πιέσεις ώστε να λήξει αυτή η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο ομαλά» υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση με απόλυτη εγρήγορση και προβληματισμό για την προκλητικότητα της γείτονος.