Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός της Κορέας και τόνισε: «Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στις συνεργασίες μας. Οι κορεατικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν άμεσα με τους Έλληνες στον τομέα των τεχνολογιών» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Λι Νακ Γιον εξέφρασε την πεποίθηση, ότι άμεσα μπορεί να αποδώσει και η συνεργασία στο κομμάτι των ανταλλακτικών πλοίων, αλλά και στο κομμάτι της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και περιέγραψε τις σχέσεις των δυο χωρών.

«Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση σε σειρά κομβικών τομέων συνεργασίας και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συνεργασία, παρά την μεγάλη απόσταση των δύο χωρών» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

«Μας φέρνει πιο κοντά και το γεγονός, ότι μοιραζόμαστε και κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και τις διεθνείς προκλήσεις γενικότερα, αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν από μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση με τον Κορεάτη ομόλογό του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα, μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική.

Κάλεσμα για επενδύσεις

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε η προοπτική να επενδύσουν περισσότερες κορεατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον, καθώς και να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κορέα. «Είμαι σίγουρος, ότι το σημερινό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες, θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

«Είναι σταθερή η επιδίωξή μας να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζουμε με όλες τις χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα» ανέφερε ο Α. Τσίπρας.
Επίσης πρόσθεσε, ότι η Ν. Κορέα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι προέβλεψε πολύ έγκαιρα, πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και ότι έχει πολλά να πάρει η χώρα μας.

Όπως ανέφερε, πράγματι, το εμπορικό ισοζύγιο είναι ανισοβαρές τόσο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ν. Κορέα, όσο και στις επενδύσεις. Σημείωσε ότι είναι κοινή βούληση να εξισορροπήσουμε αυτό το ισοζύγιο και πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να το κάνουμε εξάγοντας υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, εξάγοντας προϊόντα που αφορούν στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, καθώς και αυξάνοντας τις επενδύσεις σημαντικών επιχειρήσεων -και νέας τεχνολογίας- στην Ελλάδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σχέση της Ελλάδας με τη Ν. Κορέα, συμπληρώνοντας ότι θα είναι μία σχέση εξειδικευμένη σε τομείς όπου πραγματικά η εμβάθυνση της συνεργασίας θα είναι αμοιβαία επωφελής.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης»

Από την πλευρά του, ο Λι Νακ Γιον, υπογράμμισε τη βοήθεια της χώρας μας απέναντι στο λαό του σε βάθος δεκαετιών. Ενδεικτική είναι η αναφορά του στα ναυπηγεία της Κορέας, τα οποία αναπτύχθηκαν από Έλληνες εφοπλιστές, ενώ ακόμα και σήμερα το 21% των παραγγελιών αφορά την ελληνική ναυτιλία.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας τόνισε την πρόθεση του για διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Κορέας και αναφερόμενος στα αγροτοδιατροφικα προϊόντα τα οποία θα εξάγει η χώρα μας, είπε πως θα βοηθήσουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κορεάτικου λαού, ο οποίος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως το λάδι.

«Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Β. Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας και ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα που στέλνετε στη Β. Κορέα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιον και δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα για να επιτύχουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους μάλιστα προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του.

Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Κορεάτη δημοσιογράφου, για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, σημείωσε πως «πέρα από την ευχή το ολυμπιακό πνεύμα να μας αγγίξει όλους, θα έλεγα ότι θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα η διεθνής κοινότητα να απευθυνθεί και προς τη βορειοκορεατική πλευρά, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά των έλεγχο των βαλλιστικών όπλων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι είναι μία αφορμή για όλους μας να αναστοχαστούμε, πώς η ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να ενεργήσει για την ευημερία και την πρόοδο και πώς η στρεβλή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην παγκόσμια καταστροφή.

«Η πυρηνική απειλή δεν είναι μία απειλή που αφορά μία συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μία παγκόσμια απειλή» σημείωσε. «Ως εκ τούτου, οι Ολυμπιακοί στη Νότια Κορέα είναι πολύ καλή αφορμή για να αναστοχαστούμε πόσο κρίσιμο είναι, η παγκόσμια κοινότητα να απαιτήσει την ορθή εφαρμογή της τεχνολογίας, την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά ταυτόχρονα και να απαιτήσει και να προωθήσει έναν γενικευμένο αφοπλισμό» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι το μήνυμα που, ως μία δύναμη ειρήνης, η Ελλάδα θέλει να αναδείξει, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στον πλανήτη» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.