Οι κυβερνήσεις και η Βουλή των Ελλήνων της «μνημονιακής περιόδου» έχουν αποδείξει πως μπορούν να περνούν Μεσοπρόθεσμα και κατεπείγοντα νομοσχέδια σε τέσσερις ημέρες και εκπρόθεσμες τροπολογίες ή πράξεις νομοθετικού περιερχομένου σε μερικές ώρες.  Τώρα όμως εμφανίζονται ιδιαιτέρως δυσκίνητες, στο θέμα των διώξεων κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, σε μία περίοδο που για την συμμετοχή του κόμματος αυτού στις εκλογές αναμένεται να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος. Ποιο σενάριο επικρατεί;  Όλες οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές….

Την Τετάρτη θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής οι άρσεις ασυλίας 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα των Α.Ματθαιόπουλου Χ.Αλεξόπουλου, Π. Ζησιμόπουλου, Α.Γρέγου και Κ.Μπαρμπαρούση. Άπαντες βαρύνονται με την γνωστή κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.. Πρόκειται για την δεύτερη «5άδα» βουλευτών της Χ.Α αφού έχει ήδη αρθεί η ασυλία των Μ. Αρβανίτη – Αβράμη, Η.Κασιδιάρη, Ε.Ζαρούλια, Ν.Κούζηλο και Δ.Κουκούτση. Εκκρεμεί η ίδια διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές της Χ.Α που έχουν προφυλακισθεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της προεδρίας της Βουλής προβάλλονται επιχειρήματα προκειμένου να αιτιολογηθούν οι αργόσυρτοι ρυθμοί της εξέλιξης της διαδικασίας. Στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν πώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία, οπότε η έλλειψη νομικού προηγούμενου απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο. Σημειώνουν επίσης ότι κάθε βήμα που γίνεται πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό αφού και η παραμικρή διαδικαστική «ρωγμή», υπονομεύει το αδιάβλητο της διαδικασίας και είναι δυνατόν να οδηγήσει στην κατάρρευσή της στις δικαστικές αίθουσες. Επίσης γίνεται λόγος για ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση αφού – όπως λένε- οι δυνάμεις του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» οφείλουν να είναι άμεμπτες.

Πάντως δεν φαίνεται να έχουν την  ίδια γνώμη και οι αρμόδιες ανακρίτριες για την υπόθεση αφού η Ιωάννα Κλάπα Ιωάννα και  Μαρία Δημητροπούλου έχουν ξεκινήσει τις …ενοχλήσεις στον πρόεδρο της Βουλής από την εβδομάδα του Πάσχα, ζητώντας την επίσπευση της όλης διαδικασίας. Μάλιστα στην τελευταία επιστολή που απέστειλαν έλαβαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη την διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν οι άρσεις ασυλίας όχι όμως και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του πότε αυτό θα συμβεί. Αντίθετα στην απαντητική επιστολή επισημαίνεται ότι « το αίτημα αφορά σε μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου».

Επιπρόσθετα έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός για το σύννομο της διαδικασίας άρσης των ασυλιών των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό επειδή ο κανονισμός το Σύνταγμα ορίζουν πως ο βουλευτής για τον οποίο υπάρχει εισαγγελικό αίτημα περί άρσης ασυλίας δικαιούται να είναι παρών στην διαδικασία και να λάβει τον λόγο εφόσον το επιθυμεί. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Σε αυτή αναμένεται να τεκμηριώνεται η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κηρυχθεί η διαδικασία άκυρη σε περίπτωση που δεν παραστούν στην ολομέλεια οι προφυλακισμένοι βουλευτές. Θα επισημαίνει ότι είναι δυνατή η χρήση των καταθέσεων που έχουν ήδη παραχωρήσει η και νέων υπομνημάτων εφόσον αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα πάντως αναμένεται να εμπλακεί στην όλη ιστορία και ο εισαγγελέας των φυλακών, εφόσον προϋπόθεση για την χρήση γραπτών καταθέσεων είναι να μη παραχωρήσει άδεια στους κρατούμενους ώστε να παρουσιαστούν στην συνεδρίαση.

Όλα τα παραπάνω ενώ τα χρονικά περιθώρια μόνο …χαλαρά δεν μπορεί να τα αποκαλέσει κανείς.     Στις 9 Μαϊου αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της η Βουλή εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, ενώ στην «ουρά» για ψήφιση βρίσκονται τουλάχιστον τρία νομοσχέδια που θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Σώματος. 
Τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις καθυστερήσεις θα μπορούσαν – από κάποιον εξαιρετικά καλόπιστο – να αντιμετωπιστούν ως σχολαστικότητα και σπουδή προκειμένου να ακολουθηθεί η κατά το δυνατόν πιο «στιβαρή» διαδικασία.
Οποιαδήποτε άλλη περίοδο όμως εκτός από την σημερινή. Είναι φανερό ότι το διαδικαστικό μέρος του πράγματος υποτάσσεται σε μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Για προεκλογικούς λόγους δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με το πολιτικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής.