Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως χώρες της Ένωσης «επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους» και «φωτογράφισε» τις Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία που ζητούν  περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με εντελώς μαξιμαλιστικές απόψεις. Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές είναι οι ωφελημένες από την ενιαία αγορά».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο πλαίσιο «εξαιρετικά φιλόδοξων πολιτικών» της Κομισιόν, λέγοντας ότι «έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο της Παρασκευής με «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του δεν θα κάνει πίσω σε αυτό.

«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο και υποστήριξε πως η γνώμη της Ελλάδας στην ΕΕ μετράει. «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της».

«Ο Μητσοτάκης απεμπόλησε τη διεκδίκηση 7,5 δισ. ευρώ»

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι ως πρωθυπουργός διεκδίκησε πρόσθετα κονδύλια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απεμπόληση αυτής της διεκδίκησης.

«Στο πρώτο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά τη κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται και τα κριτήρια κατανομής γίνονται ακόμα πιο άδικα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι άδικη και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής.

Ως πρωθυπουργός διεκδίκησα με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρχουν επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση. Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά άλλα δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων.

Προσέρχεται λοιπόν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία για κάτι καλύτερο για τη χώρα. Το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και του δεδομένου συμμάχου τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στα πλαίσια της Ευρώπης αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους».