Άμεσα αναμένεται η κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει αρχικά αλλαγές στην κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. Οι σχετικές διατάξεις αναμένονταν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ωστόσο το θέμα είναι πιο περίπλοκο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες η δημαρχιακή παράταξη διαθέτει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από αυτή της αντιπολίτευσης.

Ακόμα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η ψηφιακή σύνταξη, η οποία έχει να κάνει με διατάξεις που ψηφιοποιούν και επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων, ενώ παράλληλα προβλέπουν και την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με βαριές παθήσεις.

Τέλος το νομοσχέδιο περιέχει και την κατάργηση του ασύλου, την οποία έχει ήδη εξαγγείλει ήδη από την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση και έχει υποστηρίξει και στις προγραμματικές δηλώσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει σχετικά με το άσυλο ότι μετά την κατάργησή του, η αστυνομία θα μπαίνει στα Πανεπιστήμια με ένα απλό τηλεφώνημα πολίτη.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία δίνει την δυνατότητα στις πρυτανικές αρχές να καλούν την αστυνομία, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αντιδράει έντονα.

Στις 23 Ιουλίου διεξήχθη πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή δύο χιλιάδων και πλέον ανθρώπων ενώ δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις από ΕΛΜΕ, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες πανεπιστημιακών, που αντιτίθενται στην κατάργηση του ασύλου δημοκρατίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Μάλιστα έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και έχουν ξεκαθαρίσει ότι η κατάργηση δεν θα περάσει.