Στην παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex για τη συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» έως τις 27 Αυγούστου, πληροφορία που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu,  απάντησε η Ελλάδα με Navtex για αεροναυτική άσκηση με πυρά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. H Ελλάδα θα δεσμεύσει περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, από τις πρώτες πρωινές αύριο μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για αμιγώς ελληνική άσκηση και δεν έχει σχέση με την κοινή άσκηση, που θα γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την οποία έφτασαν στην αεροπορική βάση της Σούδας τέσσερα F-16. Τα πληρώματά τους θα συνεκπαιδευτούν για περίπου δέκα μέρες με τα αντίστοιχα ελληνικών.

Να συζητήσουμε με την Τουρκία ή να κάνουμε πόλεμο για τα εξορυκτικά μας δικαιώματα;

Η Τουρκία προχώρησε τη Δευτέρα σε ακόμα μία Navtex ως απάντηση στην αντί-navtex, που εξέδωσε η Κύπρος μετά τη χθεσινή πρόκληση της Άγκυρας με την επέκταση της ναυτικής οδηγίας της, που είχε εκδοθεί την επομένη της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η οποία συζητείται από σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της ελληνικής Βουλής.

Αναφερόμενες στην τελευταία κυβερνητικές πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την Κυριακή πως «η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  κατά το οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» θα εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντίμετρων-κυρώσεων.

Διάγγελμα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία και «κίνδυνο ατυχήματος» που καραδοκεί