Από τις 25 Μαΐου, τίθεται σε ισχύ στην ΕΕ ο GDPR, με τους υπεύθυνους να τονίζουν ότι η αλλαγές που επέρχονται έχουν ως στόχο την προστασία των χρηστών. Ο GDPR καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται, διαγράφονται, μεταβιβάζονται και εν γένει επεξεργάζονται τα προσωπικά μας δεδομένα και κυρίως, με ποιον τρόπο μπορούμε να τα προστατεύουμε.

Παράλληλα, θα επηρεάσει κάθε οργανισμό και εταιρεία στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά δεδομένα, αλλά και κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται στην επικράτεια της ΕΕ. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι αρκετά υψηλά για να αναγκάσουν ολόκληρη την τεχνολογική κοινότητα να προετοιμαστεί και να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κανόνων, το πρόστιμο ορίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της παραβάτριας επιχείρησης . Σε περίπτωση δηλαδή που το 4% των εσόδων ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, θα επιβληθεί η ποινή του 4%.  Mε τον νέο κανονισμό, εταιρίες – κολοσσοί όπως η Microsoft ή η Facebook δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες όπως η Ιρλανδία, με πιο χαλαρό νομικό πλαίσιο ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, οι χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που δεν έχουν εναρμονιστεί με τους κανόνες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα πως αμερικανικές ιστοσελίδες όπως αυτή των «Chicago Times» και «LA Times» δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες σε χρήστες στην Ευρώπη καθώς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες συμμόρφωσης με το νέο κανονισμό.

Οι βασικές αλλαγές

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας «αποκρυπτογραφεί» τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Κανονισμός και το πώς θα επηρεάσει κάθε οργανισμό και εταιρεία στην Ευρώπη.

Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές:

Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών: Το τοπίο στα social media αλλάζει. Βάσει του νέου κανονισμού απαγορεύεται τη χρήση των social media σε παιδιά έως 16 ετών παρά μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων.

Δικαίωμα στη λήθη: Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την διαγραφή των δεδομένων του και ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση άμεσα να τα διαγράψει και, αν τα έχει δημοσιοποιήσει, να ενημερώσει και όλους τους άλλους που τα έχουν αναδημοσιεύσει ότι έχει ζητηθεί η διαγραφή τους.

Δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα δεδομένα: Ο πολίτης θα έχει περισσότερη και σαφέστερη ενημέρωση κατά τη συλλογή των δεδομένων του για την επεξεργασία τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.

Δικαίωμα διόρθωσης: Ο χρήστης θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διόρθωση ανακριβών στοιχείων καθώς και τη συμπλήρωση ελλιπών δεδομένων που τον αφορούν.

Δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία: Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην επεξεργασία των δεδομένων του υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ιδίως όταν πρόκειται για κατάρτιση «προφίλ» ή για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης.

Διαβάστε εδώ τον κανονισμό στα ελληνικά στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ