Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, ανέφερε τεράστια αύξηση της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο της καραντίνας στην Αθήνα. Η ανάλυση των αστικών αποβλήτων έδειξε ότι αυξήθηκε η χρήση ναρκωτικών όπως κοκαΐνης και αμφεταμίνης ενώ μικρότερη ήταν η αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα τα ευρήματα έδειξαν ότι η χρήση κοκαΐνης, έφτασε τα 800 γραμμάρια ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο.

Κατακόρυφη ήταν επίσης η αύξηση της κατανάλωσης αμφεταμίνης (έκσταση, MDMA), η χρήση της οποίας αυξήθηκε σύμφωνα με τις αναλύσεις κατά 650% σε σύγκριση με το 2019. Μικρότερη ήταν αύξηση της κατανάλωσης μεθαμφεταμίνης (crystal), που σημείωσε άνοδο κατά 37%.

Ακόμα αύξηση παρουσίασε η χρήση παυσίπονων ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη, αυτή παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 36%. Επίσης τριπλασιάστηκε η κατανάλωση παρακεταμόλης, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε σχέση με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά με κατασταλτική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, δεν παρατηρείται γενική αύξηση παρά μόνο αναφορικά με τη λοραζεπάμη (tavor), ουσία με αγχολυτική δράση. Τα αντικαταθλιπτικά δε, παρουσίασαν αύξηση κατά 31%.

Η κατανάλωση των παραπάνω φαρμάκων, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχολογική κατάσταση των πολιτών σε καραντίνα. Ειδικότερα σε σχέση με τα αγχολυτικά φάρμακα, φαίνεται ότι η αύξηση κατά 77% της κατανάλωσης tavor, πιθανόν να στοιχειοθετεί μια επίπτωση του εγκλεισμού.