Για ανακρίβεια των πραγματικών στοιχείων και κρουσμάτων στη χώρα έκανε λόγο η Αθηνά Λινού ασκώντας κριτική στους χειρισμούς ΕΟΔΥ και κυβέρνησης αναφορικά με τη διαθεσιμότητα που δινόταν όλο αυτό το διάστημα στη δημοσιότητα. Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού έκανε λόγο για ύπαρξη διαθέσιμων στοιχείων «μόνο από μία κοινωνικοοικονομική ομάδα», την ίδια στιγμή που «για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα».

«Δε με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω αλλά είναι εξωφρενικό να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα ένα με δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Για αυτό έχουμε πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας».

Μάλιστα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τη δυνατότητα χειρισμού της, η καθηγήτρια υπογράμμισε πως θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματικότερη προετοιμασία τονίζοντας πως «εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Όσον αφορά στα τεστ και το πλαφόν που μπήκε στην τιμή των ιδιωτικών μοριακών και rapid τεστ, υποστήριξε πως υπήρχε και υπάρχει μια «ανισότητα», καθώς παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν τα χρήματα. «Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή» ανέφερε κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα των δωρεάν τεστ.

Τέλος, σχετικά με την άρση του lockdown, επεσήμανε, όπως είχε αναφέρει και στην αρχή της καραντίνας,  πως καλό θα ήταν «στο τέλος του lockdown να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα. Σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων υποδιπλασιάζεται», ενώ τόνισε πως τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες.

Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε την ύπαρξη «τεχνικών προβλημάτων» στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και κυρίως στον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθούν, «τη στιγμή που απ’ έξω θα περιμένουν 150-200 άτομα για να εμβολιαστούν σε 8 ώρες». Μάλιστα, η καθηγήτρια φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική αναρωτόμενη «αν έχουμε γνώση του τρόπου που θα μεταφερθεί, που θα χορηγηθεί, αν υπάρχει εκπαίδευση για το πως να αποφύγει ο κόσμος το συνωστισμό, έστω και εάν υπάρχουν ραντεβού» τονίζοντας την ελλιπή προετοιμασία, αφού «δεν έχουμε κάνει καμία μελέτη για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα αρνηθούν το εμβόλιο και τους τρόπους και τα μηνύματα με τα οποία θα τους πείσουμε να το δεχτούν».

Υπενθυμίζεται πως χθες δύο κυριακάτικες εφημερίδες έφεραν στο φως σημαντικές πληροφορίες για πλασματικά στοιχεία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τα οποία λάμβανε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων από τον ΕΟΔΥ εξαιτίας της δημιουργίας  ενός «παράλληλου» συστήματος καταγραφής και ελέγχου των κρουσμάτων από τον τελευταίο. Τα δημοσιεύματα, συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για συγκρούσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου με Τσιόδρα και Χαρδαλιά να βρίσκονται εναντίον του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και της επιλογής του στο τιμόνι του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκούμανεα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως οι πληροφορίες για πλασματικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ κυκλοφορούν από τον Αύγουστο.

Στη σωρό της κυβερνητικής ανευθυνότητας και ο ΕΟΔΥ: Αποκαλύψεις για πλασματικά στοιχεία στους επιστήμονες