Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς στις κάλπες προσήλθε το 36,87% του εκλογικού σώματος. Συντριπτική η νίκη του «ναι», με το 91,48% όσων ψήφισαν να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ζάεφ  έχει «χάσει τη νομιμοποίησή της» και το αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη της ήττας του πρωθυπουργού Ζάεφ.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές αμέσως, προκειμένου να διαπιστώσει εάν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση. Εάν δεν συγκεντρωθούν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Κάλεσε την αντιπολίτευση να αποφασίσει το αν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές εντός του επόμενου 15ημερου, αναφέροντας πως «έτσι θα έχουμε σαράντα ημέρες όπως απαιτεί ο νόμος για να προετοιμάσουμε τις εκλογές αν αυτό καταστεί αναγκαίο». Εξέφρασε καιν πάλι την αποφασιστικότητα του να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Είμαι αποφασισμένος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να υπάρξει. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για την ψήφιση στο Κοινοβούλιο των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται η έσχατη λύση που μας απομένει είναι το δημοκρατικό εργαλείο των πρόωρων εκλογών, στα τέλη Νοεμβρίου».

«Δεν επηρεάζεται η συμφωνία των Πρεσπών» σύμφωνα με το ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζεται από το δημοψήφισμα που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση στέκεται στο αντιφατικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στη φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Δικαιωμένος δηλώνει ο Καμμένος

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε την ικανοποίηση του με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

ΝΑΤΟ και ΕΕ ζητούν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε να γίνει σεβαστή η επιθυμία του λαού της ΠΓΔΜ και προέτρεψε «όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία». Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες της χώρας και υποστήριξε πως το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα θετικό για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα και άσκησαν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Με την ευρεία ψήφο στο ΝΑΙ, υπάρχει σημαντική στήριξη στην Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας», ανέφερε το μήνυμα του.