Μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης κατά ΝΑΤΟ και ΕΕ

Με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), απαιτώντας, ανάμεσα σε άλλα, «την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κατάργηση των πολεμικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και την καταδίκη των σχεδιασμών στους οποίους εμπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης». Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, η ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα την  39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Στο κάλεσμα τους ανέφεραν πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών, τονίζοντας  την ανάγκη εκφραστεί και μέσω της μαζικής συμμετοχής στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις η διεθνιστική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης:

«Η Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης τη φετινή χρονιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει επικίνδυνες πρωτοβουλίες, βάζοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Επίσης, τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, που διαχρονικά αποτέλεσε και αποτελεί το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, καθώς και 20 χρόνια από την εγκληματική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, αξιοποιούμε την Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, ώστε ο λαός μας να δώσει απάντηση μέσα από τη δράση του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στοχεύουμε μέσα από τις συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν εκείνη τη μέρα να εκφραστεί η καταδίκη του λαού μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, αλλά και στα αστικά κόμματα που τους στηρίζουν. Να εκφραστεί και μέσω της μαζικής συμμετοχής στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις η διεθνιστική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Απαιτούμε:

– Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

– Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.

– Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

– Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

– Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

– Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια – Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Πέρα από τη Μαραθώνια Πορεία στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Άραξο, Άκτιο, Καρδίτσα, Λάρισα – Μαγνησία, Ρόδο, Σούδα, Σάμο, Τρίκαλα, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις