Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την επιστολή που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παρέδωσε αυτοπροσώπως στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ, Τιμ Μπάροου στο γραφείο του πρώτου.
 
Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
 
Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.
 
 After nine months the UK has delivered. #Brexit

 


«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit.

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ευτυχισμένη, ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε για το Λονδίνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
 
«Εδώ την έχω την επιστολή έξι σελίδων», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ εμφανώς λυπημένος. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε. Δεν είμαι χαρούμενος σήμερα, ωστόσο, όλως παραδόξως, υπάρχει κάτι θετικό από το Brexit. Το Βrexit έκανε τους 27 πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι «27» θα παραμείνουν ενωμένοι και στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουν μπροστά τους. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε την εντολή να προστατέψουμε τα συμφέροντα των «27». Καμία πλευρά δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Καταλήγοντας, ο Ντ. Τουσκ επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές την ερχόμενη Παρασκευή από τη Μάλτα, μαζί με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Ζοζέφ Μουσκάτ.
 
Τέλος, δήλωσε «μας λείπετε ήδη», απευθυνόμενος στους Βρετανούς.
  

Μέι: Έχω σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση»

 
Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.


Η στιγμή που η Τερέζα Μέι ανακοινώνει την επίδοση της επιστολής ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ», είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.
 
«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.
 
Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.
 
Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Κόρμπιν: Η Μέι απειλεί με ένα Brexit «απερίσκεπτο και επιζήμιο»

 
Την άποψη πως οι Εργατικοί σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέφερε ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαντώντας στην Τερέζα Μέι, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του στο πρόσωπό της για τη διαπραγμάτευση του Brexit.
 
Τα επόμενα βήματα κατά μήκος της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα, και εάν ο πρωθυπουργός θέλει να ενώσει τη χώρα, όπως η ίδια υποστηρίζει πως σκοπεύει να κάνει, θα πρέπει να ακούσει, να συμβουλευτεί και να αντιπροσωπεύει το σύνολο της χώρας, όχι μόνο τους ιδεολογικά σκληροπυρηνικούς Συντηρητικούς που βρίσκονται στην πλευρά της, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών.
 
«Η Βρετανία πρόκειται να αλλάξει με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ερώτημα είναι πως. Οι Συντηρητικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα φορολογικό καταφύγιο χαμηλών μισθών» εξαπέλυσε τα βέλη του προς τους κυβερνητικούς.
 
«Η κατεύθυνση που απειλεί η πρωθυπουργός να στρέψει τη χώρα θα είναι τόσο απερίσκεπτη, όσο και επιζήμια. Και οι Εργατικοί δεν θα δώσουν σε αυτή την κυβέρνηση το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει το Brexit για να επιτεθεί στα δικαιώματα και τις προστασίες, να περικόψει υπηρεσίες ή να δημιουργήσει έναν φορολογικό παράδεισο για απατεώνες» συνέχισε ο Τζ. Κόρμπιν.
 
«Η πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η μη συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
 

Μπαρνιέ: Η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου


Alexandros Michailidis / SOOC

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου».
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στη Μάλτα την ώρα που η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που σημαίνει την εκκίνηση των δύσκολων διαπραγματεύσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι το χρονικό σημείο κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μία «δίκαιη συμφωνία»« όχι μόνο για το θέμα του Brexit, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Βρετανία θα πρέπει να προβλέπει ένα στάτους κατώτερο από αυτό του μέλους και πρόσθεσε ότι η Μάλτα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στείλει εντός 48 ωρών στον Μισέλ Μπαρνιέ επίσημες οδηγίες για τις συνομιλίες.
 
«Θα στηριχθούμε στην ορθή σας κρίση. Σήμερα είναι μία λυπητερή ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μουσκάτ στον Μπαρνιέ.
 

Βερολίνο: «Διαβολεμένα σφικτό» το χρονοδιάγραμμα


 
Η διετής περίοδος προκειμένου η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους, μετά την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σήμερα, είναι πολύ σφιχτή, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Θα πρέπει πάντα να ξεπερνάμε μαζί τις προκλήσεις» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια και ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες που παραμένουν στην ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν την κοινή στάση τους. «Με τη βρετανική επιστολή (σ.σ. που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η βρετανική πλευρά και, στη βάση αυτή, οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα καθορίσουν τα συμφέροντά τους και τους στόχους τους», είπε η Ντέμερ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες για καμία πλευρά και ότι το σημαντικότερο πλέον είναι να διασφαλιστεί η συνοχή των υπόλοιπων 27 χωρών. «Οι διαπραγματεύσεις σίγουρα δεν θα είναι εύκολες», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας παράληλα στο Λονδίνο την έκκληση «να μείνουμε φίλοι».
 
«Τα αρνητικά αισθήματα είναι κατανοητά. Για πολλούς είναι δύσκολο να καταλάβουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές, πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα μόνος του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον καθορισμό της μελλοντικής μας σχέσης», συμπλήρωσε.
 
Ο εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, ο Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις είναι «διαολεμένα σφιχτό» και διερωτήθηκε αν το Λονδίνο έχει αντιληφθεί το εύρος του έργου που αναλαμβάνει. «Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τους ανθρώπους: για τους πολίτες της ΕΕ, τους Γερμανούς που ζουν στη Βρετανία (…) και τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Και επιπλέον, είναι δηλητήριο για τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις», επισήμανε. «Αναρωτιόμαστε καμιά φορά αν στο Λονδίνο έχουν πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες, ιδίως για τη βρετανική οικονομία», κατέληξε ο Σέφερ.
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ ζήτησε να υπάρξει «ο μέγιστος περιορισμός των ζημιών» μετά το Brexit, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Κεμπφ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία. Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επικεντρωθούν στην ενότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

https://youtube.com/watch?v=iwc44wIwWY8