Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε την Παρασκευή ότι δεν θα υπάρξει λύση ούτε στη έκτακτη σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό, αλλά ούτε και στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου για το ίδιο θέμα.
 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, δεν θα υπάρξει «συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας», ενώ αναφορικά με τη μίνι σύνοδο επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες». Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η «μίνι» σύνοδος θα αποτελέσει «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
 
Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χάριρι, τόνισε ότι «η συνάντηση την Κυριακή θα γίνει στα πλαίσια διαβούλευσης και εργασιών στην οποία δεν θα υπάρξει τελική απόφαση», και χαρακτήρισε τη σύνοδο ως «μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη», σύμφωνα με τους New York Times.
 

Πιέσεις και αποχωρήσεις εν όψει της Συνόδου

 
Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, και δεν θα συμμετάσχουν στη «μίνι» σύνοδο.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστς Ζεεχόφεν, υπογράμμισε την Παρασκευή ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν οι εθνικοί ηγέτες δεν καταφέρουν να σημειώσουν πρόοδο στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την επόμενη εβδομάδα, αλλά τόνισε πως «αν η Καγκελάριος καταφέρει να βρει μια ευρωπαϊκή λύση, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από μένα». Επιπλέον, ο ηγέτης του CSU δήλωσε ότι ήταν «ανοησία» που έδωσε στη Μέρκελ ένα «τελεσίγραφο», δίνοντάς της δύο εβδομάδες για να βρει μια ευρωπαϊκή λύση, καθώς η Μέρκελ «είχε θέσει η ίδια την προθεσμία».
 
Οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ συμφώνησαν την Πέμπτη να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως προς την άμυνα, αλλά και τη διαδικασία αποπομπής προσφύγων της ΕΕ εκτός των συνόρων της. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι «κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη», με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματιές Μοραβιέτσκι, να προσθέτει ότι «η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει».
 
H Καγκελάριος της Γερμανίας, αντιμετωπίζει πιέσεις από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το οποίο είχε δηλώσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στους αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, αν δεν διαπραγματευτεί η Καγκελάριος μία καλύτερη συμφωνία με τους ηγέτες της Ένωσης, εν όψει της συνόδου στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο αρχηγός του CSU είχε δώσει παράταση δύο εβδομάδων στην Ά. Μέρκελ για να λύσει το ζήτημα.

Πηγές του Reuters κάνουν λόγο για προσπάθεια της Γερμανίας να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να οι δύο χώρες να υποδεχθούν πίσω τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Γερμανία. Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, είχε δηλώσει ότι η Μέρκελ πρέπει να το κάνει αυτό για να αποφύγει τις πιέσεις του CSU.
 

Συνεχίζει την αντιπροσφυγική πολιτική η Ιταλία

 
Απέναντι στο γεγονός ότι πλήρωμα του πλοίου μιας ΜΚΟ διέσωσε περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο και βρίσκονταν στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών, η Ιταλία εμφανίστηκε πλήρως αρνητική στο ενδεχόμενο να δεχτεί τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, δήλωσε ότι η ΜΚΟ προχώρησε στη συγκεκριμένη διάσωση χωρίς να διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή. Ο Τονινέλι ζήτησε από την ιταλική ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνα για την όλη επιχείρηση.
 
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι «θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο». Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε προ ολίγων ημερών ότι «εάν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες και να έχουμε τη συμφωνία ήδη γραμμένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, και να μας στείλουν κι άλλους μετανάστες, τότε δεν θα πάμε και θα γλιτώσουμε και τα έξοδα του ταξιδιού».
 

Αντιδρά στο προσχέδιο της Συνόδου της Κυριακής ο Κόντε

 
Αναφορικά με το προσχέδιο της συνόδου της Κυριακής, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στην οποία απείλησε ότι θα «μποϊκοτάρει» τη συνάντηση, καθώς το προσχέδιο προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες εισόδου τους στην ΕΕ.
 
«Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην παραβρεθώ στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό» έγραψε ο Κόντε στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι δεν θα δεχτεί το προσχέδιο εάν δεν γίνουν αλλαγές.
 
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος έκανε λόγο για  «παρεξήγηση» και ότι το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες, δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.