Το φετινό δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους ίσως ήταν το τελευταίο που έλαβαν ποτέ. Και ίσως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας να μην ξαναπάρουν ποτέ. Αυτό ζητάει η τρόικα, για την «τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», ουσιαστικά για τη μείωση του εργασιακού κόστους στη χώρα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δέχεται πιέσεις να νομοθετήσει μείωση της κατώτατης αμοιβής και ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπονται στην υπογραφείσα ΕΓΣΣΕ, αλλά και την κατάργηση των 13ου-14ου μισθού.

Ως εκ τούτου εξετάζεται, στην ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών , σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού. 

Με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Στην επιστολή της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.