του Θάνου Καμήλαλη

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής που έχει στην κατοχή του το ThePressProject έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα στον Δεκέμβριο, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη. Στη σελίδα 14 του αναλυτικού προϋπολογισμού εξόδων ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν: Η επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ για την «Κατασκευή γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας» και λίγο πιο κάτω, τα 7 εκατ. ευρώ για την «Αναβάθμιση γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας». Πρόκειται για τις δύο πιο μεγάλες «επενδύσεις» που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής μέσα στο 2016 και καλύπτουν το 10% των συνολικών προβλεπόμενων επενδύσεων (278 εκατ.) της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας με 5 εκατ. κατοίκους και το 30% περίπου των επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής, δια μέσου της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Ενότητας Ερμίνας Κυπριανίδου, τονίζει ότι τα ποσά παραμένουν ίδια με την προηγούμενη χρονιά, δεδομένου ότι η διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων συνεχίζεται και αφήνει ανοικτό παράθυρο αναθεώρησης βάσει των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Χρήματα στον Μελισσανίδη, όχι στην ΑΕΚ

Είναι γεγονός ότι η Ρένα Δούρου δεν ήταν κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ κάτι που τόνιζε σχεδόν σε κάθε της δημόσια εμφάνιση, ακόμα και πριν τις εκλογές του Μαϊου του 2014. Η επιχορήγηση των 20 εκατ. όμως, την οποία είχε υποσχεθεί από το 2013 ο τέως περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, για το οποίο η κ.Δούρου δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ ξεκάθαρα, από την εκλογή της κι έπειτα. Βέβαια το ποσό είχε καταχωρηθεί και στον προϋπολογισμό του 2015, μόνο που τότε υπήρχε το επιχείρημα της πίεσης χρόνου και η νέα τότε περιφερειακή αρχή «αναγκάστηκε» να αποδεχθεί το 90% του προϋπολογισμού Σγουρού. Ξεκάθαρη απάντηση δεν είχε δοθεί ούτε κατά την συνάντηση Δούρου – Μελισσανίδη για το γήπεδο τον περασμένο Οκτώβριο (τότε που ο δεύτερος μίλησε για «Αρένα Δούρου»). Η επαναφορά της επιχορήγησης και στον προϋπολογισμό του 2016, μάλλον δείχνει ότι το σίριαλ ολοκληρώνεται.

Και κάτι που αξίζει να υπενθυμίζεται: Τα χρήματα της Περιφέρειας δεν θα πάνε στην ΑΕΚ, αλλά σε μια ανώνυμη εταιρεία, τη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», συμφερόντων Μελισσανίδη, που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου της «Ένωσης», αλλά και την εκμετάλλευσή του για τα επόμενα 49 χρόνια, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σταδίου «Καραϊσκάκη» από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Πρακτική που είχε καταγγείλει και η ίδια η παράταξη Δούρου με ανακοίνωση της το Μάρτιο του 2014, όταν τόνιζε ότι «το νέο γήπεδο δεν θα είναι ιδιοκτησία της ΠΑΕ, αλλά στα πρότυπα Κόκκαλη θα ανήκει για 49 χρόνια σε μια ιδιωτική εταιρεία με μεγαλομέτοχο τον πολυεκατομμυριούχο κ. Μελισσανίδη. Η ΑΕΚ και οι οπαδοί της, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα παιχνίδια των σύγχρονων κοτσαμπάσηδων και προεστών».


Περιφέρεια: «Ζητήσαμε νέα στοιχεία, η διαβούλευση συνεχίζεται»

Ξεχωριστό ζήτημα υπάρχει επίσης με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που έχει καταθέσει η «Δικέφαλος ΑΕ» και για την οποία αναμένεται η έγκριση της Περιφέρειας Αττικής. Η Μελέτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Περιφέρειας, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ήδη από 22 Ιουλίου, ενώ στις 2 Νοεμβρίου ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας την απέρριψε. Η Περιφέρεια Αττικής ωστόσο δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα της Μελέτης, μολονότι η προθεσμία έχει περάσει και πλέον ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να θεωρήσει τη μη ύπαρξη απόφασης ως αποδοχή. Αυτήν την ανησυχία διατύπωσαν έξι περιφερειακοί σύμβουλοι στα τέλη Οκτωβρίου με σχετική τους ερώτηση. «Αν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δεν γνωμοδοτήσει έως τις 7 Νοεμβρίου, θα θεωρηθεί σιωπηρά θετική η απάντησή του σχετικά με την έγκριση της ΜΠΕ» τόνιζαν. Η προθεσμία πέρασε, όπως και η παράταση της που δόθηκε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα τεθεί η Μελέτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ.Κυπριανίδου από την πλευρά της κάνει λόγο για πρόσθετα στοιχεία που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή από την εταιρεία και βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. «Η “Δικέφαλος ΑΕ” εξετάζεται σφαιρικά και ολιστικά από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας , η οποία ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία εξετάζονται προκειμένου να εισαχθεί το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο» εξηγεί αναφερόμενη στην καθυστέρηση συζήτησης της ΜΠΕ για τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ απορρίπτει την πιθανότητα να παρθεί απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «Η διαβούλευση συνεχίζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς : Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος και ΑΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων  – ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη την περασμένη Δευτέρα – όπου εξετάζονται όλα τα θέματα του έργου.»

Τα 7 εκατ. της Λεωφόρου

Η υπόθεση της επιχορήγησης 7 εκατ. στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ίδια, όσον αφορά το σημείο ότι δίνονται κρατικά χρήματα σε μια ανώνυμη εταιρεία, συμφερόντων ενός μεγαλοεπιχειρηματία, του Γιάννη Αλαφούζου. Αλλά είναι και διαφορετική, γιατί υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την εποχή Σγουρού, οπότε εδώ υπάρχει ένα ισχυρό ελαφρυντικό. Αυτό που επίσης ισχύει ωστόσο, είναι ότι η Περιφέρεια επί διακυβέρνησης Δούρου δεν έχει εναντιωθεί με κανέναν τρόπο στην επιχορήγηση που θα λάβει ο Γιάννης Αλαφούζος, ακόμα και όταν είχε τις νομικές αφορμές για να το κάνει. Η σύμβαση θεωρήθηκε άκυρη δύο φορές, πρώτα από το 6ο θερινό κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2014 κι έπειτα από το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Αποφάσεις ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν από την Περιφέρεια ως ισχυρότατα όπλα για την απόρριψη και της διεκδίκησης Μελισσανίδη. Παρά όμως το γεγονός αυτό και μολονότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τόνιζε τότε σε ανακοίνωση της ότι «ανεξάρτητα από την έγκριση ή μη του κονδυλίου της Περιφέρειας, τα βελτιωτικά έργα στη Λεωφόρο θα προχωρήσουν κανονικά» η Περιφέρεια επέλεξε να παρακολουθήσει άπραγη την ΠΑΕ να καταθέτει ένσταση και τελικά να δικαιώνεται στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την κ.Δούρου απλώς να τονίζει στον Γιάννη Αλαφούζο ότι η Περιφέρεια επιθυμεί την «αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες καθώς και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών». Τώρα, η έγκριση των 7 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2016 θα είναι η επισφράγηση αυτής της πολιτικής.

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Η κάθε περιφερειακή αρχή μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους της όπως αυτή το κρίνει σκόπιμο. Ανάμεσα στις κεντρικές υποσχέσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σύγκρουση. Με το παλιό, με τη διαπλοκή, με τους ολιγάρχες… Αν αυτή η σύγκρουση έχει πάρει ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να πούμε ότι προς το παρόν, η «Πρώτη φορά Αριστερά» στην Αττική πάει στα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι…

Ολόκληρος ο προϋπολογισμός εξόδων Περιφέρειας Αττικής ανά Περιερειακή Ενότητα όπως κατατέθηκε στην Επιτροπή


Τριετής προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων