Το τριμελές Εφετείο αποφάσισε την αθώωση των δύο αστυνομικών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ομόφωνα σε τρία χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή
για εξευτελιστική συμπεριφορά και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της Πόπης Μέλλιου, η οποία και τους είχε μηνύσει, στις 30/4/15. Στην απόφαση του το Εφετείο, το μόνο που είδε σχετικά με αστυνομική χυδαιότητα σε βάρος της Πόπης Μέλλιου ήταν ότι ο ένας εκ των δύο αστυνομικών έδωσε ανάρμοστη εντολή προς την υφιστάμενή του για τον σωματικό έλεγχο: «Μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό, μόνο στήθος και κωλομάγουλα». Εντολή που δέχτηκε το δικαστήριο ότι ειπώθηκε από τον κατηγορούμενο και που συνιστά το αδίκημα της εξύβρισης, το οποίο όμως έχει πλέον παραγραφεί.
 
Οι δύο καταδικασμένοι πρωτόδικα αστυνομικοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες με βάση το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ, στην πλημμεληματική του διάταξη, σχετίζεται με κάθε σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που τελείται από δημόσιους λειτουργούς «με σκοπό την τιμωρία, τον εκφοβισμό  ή την απόσπαση ομολογίας».
 

Το ιστορικό της υπόθεσης

 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η παθούσα και μηνύτρια, κατά τη νύχτα της 27 Φεβρουαρίου του 2013, οι αστυνομικές δυνάμεις την προσήγαγαν επειδή αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της όταν της ζητήθηκαν, ζητώντας από τους αστυνομικούς να παρουσιάσουν πρώτοι τη δική τους αστυνομική ταυτότητα. Την μετέφεραν στη ΓΑΔΑ όπου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, όσο βρισκόταν σε έναν διάδρομο, ένας αστυνομικός βγήκε από το γραφείο του και άρχισε να της κάνει διάφορες ερωτήσεις (πού βρισκόσουν, τι έκανες;), ενώ όταν ο αστυνομικός ερωτήθηκε από την Π.Μέλλιου στο πλαίσιο ποιας διαδικασίας γίνονται οι συγκεκριμένες ερωτήσεις, εκείνος ανταποκρίθηκε «εδώ είναι Ελλάδα».
 
Στη συνέχεια, έδωσε εντολή σε νεαρή αστυνομικό να πραγματοποιήσει τον σωματικό έλεγχο, λέγοντας «μην της κάνεις πρωκτικό και κολπικό, μόνο στήθος και κωλομάγουλα». Η παθούσα δήλωσε στο δικαστήριο με συγκινησιακή φόρτιση ότι ήταν η τρίτη φορά στη ζωή της που ένιωσε τόση ταπείνωση, μετά την ταπείνωση που είχε νιώσει όταν ως παιδί επισκεπτόταν τον πατέρα της στις φυλακές Αβέρωφ όπου ήταν φυλακισμένος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και πολύ αργότερα όταν αντιμετώπισε παρόμοιες συμπεριφορές στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου όπου ήταν φοιτήτρια.
 
Δύο βαθμίδες δικαστηρίων είχαν αναλώσει πολλές ώρες για να καταλήξουν σε πρώτο βαθμό στην καταδίκη σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή σε βάρος των δύο κατηγορούμενων ένστολων και στην αθώωση της υφισταμένης τους αστυνομικού που πραγματοποίησε τον σωματικό έλεγχο, με το σκεπτικό ότι εκτελούσε εντολές.
 

Συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 
Πάντως η δικηγόρος της Γιάννα Κούρτοβικ προανήγγειλε συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή η απόφαση.
Μάλιστα, σημείωσε ότι για μία ακόμα φορά το προαναφερθέν άρθρο παραμένει «αδικαίωτο, καθώς ποτέ δεν έχει αξιοποιηθεί για την καταδίκη αστυνομικού ενώ, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δίνει το “πράσινο φως” στους αστυνομικούς που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουν τις παράνομες πρακτικές τους».