Σε ανακοίνωση ενάντια στην επιλεκτική μνήμη των θυμάτων της δεκαετούς κρίσης, προχώρησε το ΜέΡΑ25, το οποίο στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης στο κτίριο της πρώην τράπεζας Marfin, κατηγορόντας την κυβέρνηση για πολιτική εκμετάλλευση των νεκρών της τράπεζας.

Το ΜέΡΑ25, αναφέρει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια αποτέλεσαν χρόνια «αντίστασης και κοινωνικών αγώνων. Αλλά και δέκα χρόνια απωλειών», σημειώνοντας παρ΄’αλληλα ότι τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων που άφησαν πίσω τους οι μνημονιακές πολιτικές, χωρίς να κάνει διακρίσεις.

«Τιμούμε με απροσμέτρητο σεβασμό τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, τους πρώτους νεκρούς που «άνοιξαν» τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των μνημονίων, όπως τιμούμε τη μνήμη τόσων άλλων: Εκείνων που πέθαναν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, όπως ο Νίκος Πολυχρόνης, ο Σάββας Παπαδόπουλος και η δεκατριάχρονη Σάρα από τη Σερβία.

»Κι εκείνων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, όπως ο Δημήτρης Χριστούλας, μην αντέχοντας την αναξιοπρέπεια που τους έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές. Και των δολοφονημένων, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, από το μαχαίρι της ακροδεξιάς το οποίο ακόνισαν τα διχαστικά μνημόνια.

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωσή του, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, η οποία όπως υποστηρίζει «εργαλειοποιεί τους τραγικούς νεκρούς της Marfin. Στήνουν επικοινωνιακή φιέστα στην Οδό Σταδίου αλλά, βέβαια, ούτε διανοούνται να μνημονεύσουν όλα τα θύματα», συμπληρώνοντας ότι «Διαχωρίζουν τους νεκρούς ώστε να διχάσουν τους ζωντανούς με στόχο να επιβάλουν προληπτικό σιωπητήριο στους νέους αγώνες ενάντια στο 5 ο μνημόνιο που απεργάζονται».

Το ΜέΡΑ25 ξεκαθαρίζει σε αυστηρό ύφος ότι δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική εκμετάλλευση κανενός θύματος. «Καταδικάζουμε την κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου. Θρηνούμε όλους τους νεκρούς μας της μνημονιακής δεκαετίας και φοβόμαστε για τους νεκρούς που θα φέρει η νέα εξαθλίωση που δρομολογούν».

Τέλος ανακοινώνει ότι τη Παρασκευή στη 1 μμ, το ΜέΡΑ25, θα τιμήσει τα θύματα των μνημονίων με συμβολική πορεία βουλευτών του, ξεκινόντας από τη πρώην τράπεζα Marfin στη Σταδίου και θα καταλήξει στο δέντρο της Πλατείας Συντάγματος όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας.

Απέναντι στις επικίνδυνα διχαστικές επιλογές της κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25:

  • Καταδικάζει τη βία, είτε αυτή παίρνει τη μορφή μολότωφ είτε ενσυνείδητης φτωχοποίησης.
  • Υπενθυμίζει ότι όλα τα θύματα ήταν θύματα του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και
  • της βίας που έφεραν οι μνημονιακές πολιτικές.
  • Καλεί σε Ενότητα και Αγώνα εναντίον της νέας βίας που φέρνει το 5ο Μνημόνιο.