«Ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ύψος του», υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. «Αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας», πρόσθεσε, παραπέμποντας στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε..

Η Μέρκελ υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη «χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια». Όπως είπε, «η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης». 

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», κατέληξε.

Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα ο Στάινμπρουκ

Η συζήτηση και μόνο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας φανερώνει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος στην ευρω-κρίση, δήλωσε από τη μεριά του ο Στάινμπρουκ και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε», ανέφερε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. 

Στη γερμανική Βουλή το τρίτο πακέτο βοήθειας

Το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη γερμανική Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ενημερώνει τους βουλευτές για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, στον οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος πρόσφατα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, η συζήτηση θα έχει ως θέμα «το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» και έχει ζητηθεί από τους Πράσινους.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί και «ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επίπεδο εφαρμογής των μέτρων του δεύτερου Προγράμματος Προσαρμογής της Ελλάδας ως το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2013».