Πρόοδος, αλλά χρειάζονται κι άλλες περικοπές

«Μεγάλα βήματα προς τα εμπρός» έχουν κάνει ήδη η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, «έστω και σε διαφορετικό βαθμό» σημειώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην «Muenchner Merkur».

Η καγκελάριος παραδέχεται πάντως ότι η Γερμανία, «ως εξαγωγική χώρα, έχει αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη από το κοινό νόμισμα και ενεργεί για την προάσπιση των συμφερόντων της».

 
Η Μέρκελ τονίζει ότι, «ακόμη και για ψυχολογικούς λόγους» είναι σημαντικό να μην αναλάβει η Γερμανία τα χρέη των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς «σε αυτή την περίπτωση θα έχαναν το κίνητρο να ακολουθήσουν την οδό των περικοπών».

Επισημαίνει δε ότι «παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει, είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι έχει αποτραπεί ο κίνδυνος συνολικής κατάρρευσης του ευρώ» και προσθέτει ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο ενσωματώνει την πορεία σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τηρούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας»

Την ανάγκη τήρησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων της Γερμανίας DGB, Μάικλ Ζόμερ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Στο μέλλον, θα πρέπει να προσέχουμε το θέμα αυτό, επειδή κατέστη πλέον πιο συνηθισμένο να συνάπτονται συμβάσεις εργασίας που παρακάμπτουν τις κανονικές συλλογικές συμβάσεις», εξήγησε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι «χωρίς συλλογικές συμβάσεις, η Γερμανία δεν θα βρισκόταν εκεί που βρίσκεται τώρα».

Ο κ. Ζόμερ είχε καλέσει την κυβέρνηση το 2012 να δράσει για να αποτραπεί η πρακτική πολλών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να επιτύχουν ευνοϊκότερους για εκείνες όρους απασχόλησης. Με δηλώσεις του μάλιστα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε καταγγείλει ότι εργοδότες αναζητούν «παραθυράκια» στα συμβόλαια, κάνοντας μειώσεις μισθών και μεταβολή των όρων εργασίας.

Για την Κύπρο
 

Ερωτώμενη για την περίπτωση της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθαρίζει ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όπως για κάθε μέλος της Ευρωζώνης. «Αν φθάσουμε στη χορήγηση βοήθειας προς την Κύπρο, τότε αυτή θα δοθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Τέτοια απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί» δηλώνει, ενώ διευκρινίζει ότι θα πρέπει προηγουμένως οι ειδικοί να εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και μετά, σε γραπτή συμφωνία, να καθίσταται σαφές τι θα πρέπει να αλλάξει.

 
«Αν μετά από όλα αυτά ληφθεί η απόφαση παροχής βοήθειας, η Κύπρος θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές» δηλώνει η κ. Μέρκελ, η οποία, σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που φέρεται να διαθέτει η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) για «ξέπλυμα» ρωσικού «μαύρου» χρήματος στην Κύπρο, περιορίζεται να απαντήσει ότι η τρόικα θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για να εισηγηθεί τι πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο.
 
Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε η καγκελάριος σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία της βόρειας Γερμανίας NDR Info επισημαίνει ακόμη ότι «πρέπει κάθε χώρα πρώτα να κάνει το καθήκον της και μετά να αναμένει αλληλεγγύη».
Ρέσλερ: «Το ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο»
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πως το ευρώ είναι υπερτιμημένο, διαφωνώντας με τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα πως η ισοτιμία του κοινού νομίσματος είναι «επικίνδυνα υψηλή».

«Δεν βλέπουμε επ' ουδενί έτσι τα πράγματα», δήλωσε ο Ρέσλερ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυξήσεις επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά.
 
Μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός της χώρας του, δήλωσε πως «για τις επιχειρήσεις που εξάγουν εκτός της ΕΕ, η ισοτιμία του ευρώ είναι επικίνδυνα υψηλή».
 
«Ενστικτωδώς η αντίδραση του ευρώ ήταν να πέσει η ισοτιμία του» έπειτα από τα σχόλια αυτά, «όμως μια ισοτιμία γύρω στο 1,33 δολ. γιατί είναι επικίνδυνη;», εξέφραζαν σήμερα την έκπληξή τους οι αναλυτές της Commerzbank.
 
«Οι εξαγωγείς (της Ευρωζώνης) τα έχουν ήδη καταφέρει με μια ισοτιμία πολύ υψηλότερη απ' αυτή και το ευρώ δεν έχει ανατιμηθεί με υπερβολικό τρόπο», διευκρίνισαν οι αναλυτές.

Süddeutsche Zeitung: «Η Ευρώπη πάσχει – η Γερμανία κερδίζει»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Η Γερμανία βγαίνει μεγάλος νικητής από την τρίτη χρονιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Την ώρα που τα γειτονικά κράτη κυρίως στην Νότια και την Ανατολική Ευρώπη πάσχουν υπό το βάρος της ανεργίας και της υπερχρέωσης, η Γερμανία θα κλείσει το 2012 χωρίς νέα χρέη.

Για το 2013 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 0,4%, ενώ το 2014 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,6%. Ο αριθμός των απασχολούμενων θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτά θα είναι τα πορίσματα της ετήσιας έκθεσης για την οικονομία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί από την γερμανική κυβέρνηση σήμερα.

Το γερμανικό κράτος παρουσίασε 22,5 δις ευρώ νέο χρέος, 5,6 δις Ευρώ λιγότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν τον Νοέμβριο, παρά μάλιστα το επιπρόσθετο κόστος ύψους 10 δις Ευρώ της ευρω-διάσωσης