Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε το θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την κόντρα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων, Αδωνι Γεωργιάδη και Θόδωρου Δρίτσα, στην Βουλή (4/9), όπου συζητήθηκε  νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας .

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ιδιαίτερα μεγάλη διάσταση στο θέμα με διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτές «ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει την χώρα στον τρίτο κόσμο την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».  Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται γιατί «την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ. Τσίπρας ανοίγει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ».
 
Ας δούμε όμως τι έγινε στην Βουλή και ποιες ήταν οι τοποθετήσεις που υπήρξαν για το θέμα:
 
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Αδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Εγώ θα απευθύνω ένα ερώτημα ευθύ και θα ήθελα μία ευθεία απάντηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση. Λέει «Θέλουμε να φύγουμε από το ΝΑΤΟ». Μάλιστα, δικαίωμά του. Προφανώς διαφωνούμε, αλλά η διαχρονική του θέση είναι «Έξω από την Ατλαντική Συμμαχία». Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση η δική σας, γιατί αύριο λέτε ότι μπορεί να γίνετε και κυβέρνηση. Εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Θα ήθελα μια όμως καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση. Να μείνουμε ή να φύγουμε;»
 
Άμεση ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Δρίτσα ο οποίος απάντησε από το έδρανο, χωρίς να επιχειρηματολογήσει: «Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».

Λίγο αργότερα, όταν έλαβε τον λόγο επισήμανε πιο αναλυτικά: «Τα ζητήματα είναι πολύ κρίσιμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τηλεοπτικούς όρους που θέλει να παίζει ο κ. Γεωργιάδης. Λέμε, λοιπόν, ότι ναι, η Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός που δεν έχει αντίπαλο, δεν καθορίζεται ο αντίπαλός του και για ποιον λόγο συγκροτείται αυτή η «αμυντική συμμαχία», έναντι ποίου, λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται, αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί, είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά –και αποδεδειγμένα καταστροφικά- αποτελέσματα έχει φέρει στη χώρα».

Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστηρίζοντας ότι «εμείς λέμε «Έξω από το ΝΑΤΟ» και το λέγαμε πάντα. Τώρα κάποιοι άλλοι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέσα στη Βουλή, διότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λέει «Έξω από το ΝΑΤΟ», αλλά ο κ. Τσίπρας και στην τηλεόραση και στα χαρτιά είπε: «Θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ».
 
 
Εκτός από την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, υπήρξε έντονη κόντρα και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας στην Ουαλλία. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Α.Γεωργιάδης υποστήριξε σχετικά με τις εξελίξεις στην Μ.Ανατολή πως πρέπει «να αναληφθεί η δράση γι’ αυτούς που κόβουν τα κεφάλια και υποχρεώνουν τις γυναίκες σε κλειτοριδεκτομή» κι αυτό «γιατί αυτό το πράγμα  εκεί εξελίσσεται σε μία πολύ μεγάλη απειλή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αναληφθεί και πρέπει να αναληφθεί δράση. Προφανώς, λοιπόν, καλώς η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και προφανώς καλώς ο κύριος Υπουργός είναι σήμερα στη Σύνοδο αυτή».
Αντίστοιχα ο Θ.Δρίτσας τόνισε ότι έθεσε το ερώτημα σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και του υπουργού Αμυνας Δ.Αβραμόπουλου λέγοντας:  «Τι πηγαίνουν ακριβώς να συμφωνήσουν για την Ουκρανία, για τη Λιβύη, για το Αφγανιστάν και για όλες τις περιοχές, όπου τα πράγματα εξελίσσονται με δραματικό τρόπο; Τι ακριβώς και με βάση ποια εξουσιοδότηση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού πηγαίνουν να δεσμεύσουν σε επικίνδυνες εμπλοκές τη χώρα μας;»