Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στις επαφές που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν σαφείς: Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, από περίπου 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, απαιτεί άμεσες αλλαγές. Μάλιστα, τόνισαν ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει να αφορούν τόσο μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορολογούμενους, αλλά ένα καλύτερο προγραμματισμό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν επικαιροποιημένο προγραμματισμό εισπράξεως βεβαιωμένων εσόδων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και εκτιμήσεις για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του έτους. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος ελέγχων και εισπράξεων που έχει συμφωνηθεί με το Μνημόνιο 3, όταν τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ψήφιση του οποίου αναμένεται μέσα στο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επεσήμαναν πως, με δεδομένο ότι θα είναι κατά τεκμήριο πιο ευνοϊκή από την προηγούμενη, θα αναστείλει την αποπληρωμή των οφειλών ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κάποια ρύθμιση. Τούτο, διότι, ακόμη και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν, προτιμούν να περιμένουν ώστε να ευεργετηθούν από πιο ευνοϊκούς όρους.

Περισσότερα στο δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής»