«Τόσες πολλές ζωές χάθηκαν ή καταστράφηκαν»: η θανατική ποινή «σπάνια αξίζει τόσο σε κάποιον» όσο στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Αμερικής θέλησε να υποδείξει στην δικαιοσύνη ότι πρέπει να οδηγήσει τον βομβιστή στον θάνατο, ενώ συνέχισε αναφέροντας: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει εκ νέου να επιβληθεί η ποινή του θανάτου, η χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει την απόφαση αυτή του εφετείου σε ισχύ».

 

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση του εφετείου, προβλέπει την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης για την υπόθεση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, έναντι της θανατικής ποινής που αρχικά είχε αποφασιστεί, με το πρόβλημα στην επιλογή των ενόρκων να έχει συμβάλει στην απόφαση αυτή και να οδηγεί στην επιστροφή του φακέλου ώστε να επανεξεταστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ο 19χρονος τότε Τσάρναεφ πραγματοποίησε μαζί με τον αδερφό του  βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια Μαραθωνίου στην Βοστώνη, οδηγώντας στον θάνατο 3 ατόμων και τον τραυματισμό 264.

Το 2015 η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδίκη σε θάνατο, με την υπεράσπιση από την μεριά της  να επικαλείται το νεαρό της ηλικίας του δράστη και να συσχετίζει το τρομοκρατικό χτύπημα με την επιρροή του μεγαλύτερου αδελφού, που έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με την αστυνομία κατά την διάρκεια της δίωξης.

Η παραπάνω παρέμβαση Τραμπ έρχεται σε απόλυτη σύμπνοια με την μέχρι τώρα διαρκώς πιο συντηρητική ρητορική που χρησιμοποιείται στην προεκλογική εκστρατεία. 

Οι αναφορές στην θανατική ποινή το τελευταίο διάστημα είναι συνεχής με τα λόγια να έχουν περάσει και στο πεδίο των πράξεων, καθώς ήδη μέσα στον Ιούλιο έχουν πραγματοποιηθεί τρεις θανατώσεις με χρήση αινέσιμων διαλυμάτων, ενώ άλλες τέσσερις είναι προγραμματισμένες μέχρι τον Σεπτέμβρη.