Αυτή είναι η κυρίαρχη στους θρησκευτικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας αντίληψη για το πιο πνευματικό παιχνίδι του κόσμου, και όπως μόλις ξαναδιατυπώθηκε από τον Μεγάλο Μουφτή της χώρας, Sheikh Abdulaziz Al-Sheikh, ο οποίος, κατά τη διάρκεια εκπομπής και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα τηλεθεατών, το χαρακτήρισε τυχερό παιχνίδι.

Επιχειρώντας να υποστηρίξει τον φετβά του, ο ανώτατος κληρικός της χώρας ισχυρίστηκε πως, «παρ' ότι δεν παίζεται με ζάρια, μπορούν δυο παίκτες να στοιχηματίσουν στην παρτίδα και ως εκ τούτου απαγορεύεται από το Κοράνι όπως τα άλλα τυχερά παιχνίδια, τα ζάρια, τα χαρτιά κλπ»

Ωστόσο, και με δεδομένες τις ανάλογες απαγορευτικές διατάξεις που επαναφέρει ανά καιρούς ο ανώτατος θρησκευτικός άρχοντας των Σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί,  η κατάσταση ημιπαρανομίας στην οποία βρίσκεται το σκάκι στις θεοκρατούμενες χώρες του Ισλάμ, δεν είναι διόλου καινούργια…

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, το σκάκι ήταν απαγορευμένο σε δημόσιους χώρους επειδή και πάλι είχε θεωρηθεί ένα ακόμη τυχερό παιχνίδι. Εννέα όμως χρόνια αργότερα, το 1988, ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης, αρκεί να μην παιζόταν με χρήματα. Σήμερα το Ιράν έχει πλέον ενεργή ομοσπονδία Σκάκι και στέλνει και παίκτες σε διεθνείς διοργανώσεις.  

Εκείνο ωστόσο που πραγματικά προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι πως το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί επινόηση των μουσουλμάνων οι οποίοι τον 7ο αιώνα είχαν κατακτήσει την Περσία, την χώρα η οποία στη συνέχεια το εξήγαγε και στην Ευρώπη.

Καθώς όμως σε κάθε περίπτωση η απαγόρευση του σκακιού δείχνει ακραία ακόμη και στους ίδιους τους φανατικούς μουσουλμάνους, μελετητές του Ισλάμ εξετάζουν την περίπτωση να το διαχωρίσουν από τα τυχερά παιχνίδια, όπως όμως ισχυρίζονται, προβληματίζονται για το ότι δεν θα βρίσκουν χρόνο οι πιστοί για τις πέντε καθημερινές προσευχές που απαιτεί το Κοράνι.

Την ίδια στιγμή, για το θέμα που αίφνης ανακινήθηκε, δηλώσεις έκανε στο BBC o Βρετανός Grand Master Nigel Short, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση του σκακιού στη Σαουδική Αραβία ως μια «μεγάλη τραγωδία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, αντίστοιχης… σοβαρότητας φετβάδες έχουν εκδοθεί πολλές φορές στη Σαουδική Αραβία, με πιο χαρακτηριστικό τον φετβά που είχε εκδόσει ομάδα ιερωμένων για απαγόρευση των… Πόκεμον.