Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ζητήσει τη δημιουργία ενός ταμείου «χωρητικότητας» έως και 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond).

Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο χωρίς καθορισμένο «χρόνο λήξης».  Το  βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων. Ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Eurogroup: Απορρίφθηκε η λύση των ευρωομολόγων – «Συμβιβαστική λύση» στη γραμμή Γερμανίας και ESM

Η Ισπανία, μαζί με τις χώρες του νότου και τη Γαλλία, είχε επιμείνει για την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρόταση που είχε απορριφθεί λόγω της εμμονής της Γερμανίας και του ESM, που ζητούν να δοθούν 240 δισεκατομμύρια του Μηχανισμού για τη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας χωρίς μνημονιακούς όρους, αλλά η δημοσιονομική στήριξη των χωρών να συνοδεύεται κανονικά από τις «εγγυήσεις» που ζητά ο Μηχανισμός, δηλαδή την αυστηρή εποπτεία που θα συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ισπανία συνδέει το ταμείο με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια ιδέα παρόμοια με αυτή της Γαλλίας, που έχει με στόχο την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις των συνθηκών με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και να αποφεύγονται ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σε γερμανική γραμμή η Κομισιόν για τη λιτότητα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού

Σύμφωνα με την ισπανική πρόταση, οι χώρες του νότου δεν θα δανειστούν χρήματα αλλά θα γίνεται άμεση μεταφορά χρηματοδότησης που θα περιοριστεί στη διάρκεια της κρίσης, ενώ το ποσό των χρηματοδοτήσεων δεν θa συνδέεται με το ΑΕΠ των κρατών-μελών αλλά με το πόσο η επιδημία έχει επηρεάσει τις οικονομίες τους.

Ωστόσο, στην πρόταση δεν ξεκαθαρίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ελεγχθεί η χρηματοδότηση για τους τομείς που έχει πλήξει η πανδημία. Ο ESM έχει αφήσει επίσης θολό τοπίο για τους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για τα δημόσια συστήματα υγείας και το κατά πόσο οι χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια θα κληθούν να πληρώσουν τις οικονομικές «πληγές» με την «αυστηρή γραμμή εποπτείας», δηλαδή τους όρους για μέτρα λιτότητας που επιβάλει ο Μηχανισμός μέσω ρητρών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ο Σάντσεθ αναμένεται να χαλαρώσει τα έκτακτα μέτρα για «να πάρει φρέσκο αέρα» η Ισπανία, παρά το ότι καθημερινά μετρά εκατοντάδες θύματα. Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20.000, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τις 200.000. Την τελευταία μέρα σημειώθηκαν τουλάχιστον 400 θάνατοι.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις 27 Απριλίου, ωστόσο, υπογράμμισε πως θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 9 Μαΐου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας πως τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι «ενθαρρυντικά αλλά εύθραυστα» και πρόσθεσε πως δεν είναι η ώρα «να λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις».