Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την καταβολή (ή ορθότερα την υποχρέωση καταβολής) του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, πληθαίνουν και πάλι οι συζητήσεις για το εάν πρόκειται για το τελευταίο Δώρο Πάσχα που θεσμοθετημένα έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν οι εργοδότες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γραφτεί ότι από την πλευρά της Τρόικας των δανειστών έχει τεθεί το θέμα της περικοπής των δώρων και επιδομάτων, που είναι γνωστά ως 13ος και 14ος μισθός. Άλλες τόσες, κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν, αν όχι τις πιέσεις, σίγουρα τις προθέσεις για τη συγκεκριμένη περικοπή. 

 
Ενόψει του νέου πακέτου μέτρων που θα πρέπει να ληφθεί τον Ιούνιο, από την όποια νέα κυβέρνηση, το θέμα έχει ξανατεθεί προς συζήτηση. 
 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, η κυβέρνηση Παπαδήμου και το υπουργείο Οικονομικών κατά κύριο λόγο, διαπραγματεύεται, χωρίς προφανή αρμοδιότητα, την κατάργηση τουλάχιστον του ενός μισθού στον ιδιωτικό τομέα. 
 
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του τελευταίου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, υποστήριξε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα γιατί δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού, μείωσης ή κατάργησης των αποζημιώσεων, ή μείωσης του χρόνου αδείας. Επομένως, είναι σαφές ότι αυτά τα θέματα δεν είναι ανοιχτά για συζήτηση». 
 
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς, πως όλα όσα έχει διαψεύσει ο κ. Κουτρουμάνης, έχουν θεσμοθετηθεί, με δική του υπογραφή, όπως η μείωση των κατώτατων μισθών, η ακόμη και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας…
 
Στο παρασκήνιο πάντως, υπάρχουν φήμες ή και πληροφορίες που διοχετεύονται από διάφορες πηγές, που θέλουν την Τρόικα να επιμένει πως μέχρι το 2014, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πέσουν στο επίπεδο του 2000, μειωμένοι κατά επιπλέον 20%. 
 
Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, οι παρεμβάσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αφορούν στην περικοπή ενός επιπλέον μισθού ετησίως, πιθανότατα του 14ου που περιλαμβάνει δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, μείωση των προσαυξήσεων από 75% σε 50% ή και λιγότερο, με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες ή και μείωση της ετήσιας άδειας που δικαιούται ο μισθωτός
 
Διαβάστε περισσότερα: