Η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) μας ενημέρωσε ότι έγινε αποδέκτης των παραπάνω καταγγελιών που αφορούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις ξυλοδαρμού μεταναστών στο κέντρο κράτησης. Όπως κατήγγειλαν τα ίδια τα θύματα με ντοκουμέντα που έστειλαν στην οργάνωση και κοινοποιήθηκαν στο TPP και στις δύο περιπτώσεις, αστυνομικοί φέρεται να χτυπάνε βίαια μετανάστες κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα, ο ένας από το Μπαγκλαντές και ο δεύτερος από την Αίγυπτο.

Μαρτυρίες μεταναστών

Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ «το πρώτο θύμα, στις 3 Νοέμβρη, μεταφέρθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας, άρρωστος και καταπονημένος. Όταν έφτασε εκεί αδυνατούσε να βγει από το περιπολικό και τότε άρχισε να του φωνάζει άγρια ένας αστυνομικός. Όταν μπήκε μετά από λίγο στο κοντέϊνερ για να βγάλει φωτογραφία, ξαφνικά και αναίτια, μπήκε στην αίθουσα ένας αστυνομικός που άρχισε να τον κλωτσάει και έπεσε κάτω, όπου συνέχισε να δέχεται χτυπήματα». Συγκεκριμένα ο Χ.Μ. ο οποίος προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ με αιτία προσέλευσης την αναφορά πτώσης με κάκωση, διαγνώστηκε με κάταγμα διάφυσης ωλένης, όπως φαίνεται από την ιατρική γνωμάτευση και τις ακτινογραφίες του τραυματία, τα οποία μας κοινοποιήθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το περιστατικό επιβεβαιώνει επίσης μετανάστης πρώην κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα, ο οποίος μιλώντας στην κάμερα του TPP, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο ίδιος συνελήφθη και μεταφέρθηκε με περιπολικό στο καμπ στο Μενίδι, μαζί με τον επικείμενο τραυματία. Όταν έφτασαν και χωρίς ο μάρτυρας να γνωρίζει τον λόγο, ακολούθησε μια φασαρία με έναν εκ των αστυνομικών να κλωτσούν τον συγκρατούμενό του. Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως 9 μέρες μετά το περιστατικό, όταν ο τραυματίας μεταφέρθηκε για εξετάσεις, διαπιστώθηκε πως είχε σπάσει το χέρι του.

Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στην ΚΕΕΡΦΑ και τις μοιράστηκε με το TPP, ένας ακόμα μετανάστης δέχτηκε χτυπήματα από αστυνομικό, τα οποία προκάλεσαν και σε αυτόν κάκωση στο χέρι. Παραθέτουμε επίσης το υλικό που μας κοινοποιήθηκε και το οποίο φέρεται να απεικονίζει τα τραύματα του Αιγύπτιου μετανάστη:

«Στα σεμινάρια της αστυνομίας τους μαθαίνουν σπάνε τα χέρια;»

Ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, καταδίκασε ως «απαράδεκτο ότι μέσα σε ένα μήνα έχουμε φαινόμενα αστυνομικής βαρβαρότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας έχουμε 2 περιπτώσεις στις οποίες αστυνομικοί χτυπάνε κρατούμενους στα χέρια. Μας κατήγγειλαν με ντοκουμέντα δικά τους που έχουν στείλει στην ΚΕΕΡΦΑ, φωτογραφίες και βίντεο, που δείχνουν ανθρώπους με μπανταρισμένα χέρια, που έχουν πάει σε νομοσοκομεία». Τόνισε ότι πρέπει να δωθούν εξηγήσεις από τον υπουργό Προαστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τους ιθύνοντες της Αμυγδαλέζας.

Αναρωτήθηκε αν στα σεμινάρια που γίνονται αυτές τις ημέρες για τους αστυνομικούς, με τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο του σωφρονισμού των κρατούμενων μεταναστών να τους σπάνε τα χέρια για να κάτσουν φρόνιμα. Αναφέρθηκε ακόμα στο όργιο ρατσισμού από την Ελλάδα μέχρι την Πολωνία, όπως και την καταγγελία από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για βιασμό γυναίκας μετανάστριας πριν την παράνομη επαναπροώθησή της.

«Δύο περιστατικά δεν μπορεί να είναι τυχαία»

Για το θέμα μας μίλησε και η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, η οποία έκανε λόγο για μια περίοδο πολύ σκληρής αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. «Όσες, οι ασχολούμαστε με το προσφυγικό είμαστε γνώστες των απαγωγών μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και στην ενδοχώρα, τον ξυλοδαρμό τους και την βίαιη επαναπροώθηση τους στην Τουρκία. Ανησυχούμε ότι οποιαδήποτε επώνυμη απεύθυνση στις αρχές προς διερεύνηση των καταγγελιών αυτών πια, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διώξεις και επιζήμιες συνέπειες για τα ίδια τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε ως δημοκρατία και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό». Προσέθεσε ότι έχει επισκεφτεί το θύμα, τον μετανάστη από το Μπαγκλαντές και ο οποίος είναι διατεθειμένος να καταγγείλει επώνυμα το περιστατικό.

Προσέθεσε, η ύπαρξη και δεύτερου ξυλοδαρμού στο ίδιο στρατόπεδο πιθανόν δείχνει την ύπαρξη ενός κύκλου αστυνομικών ή ενδεχομένως του ίδιου προσώπου, σε ένα μοτίβο αστυνομικής βίας, καθώς όπως δήλωσε «δύο περιστατικά δεν μπορεί να είναι τυχαία».