Ο Hamze Ghalebi είναι ιρανός πολιτικός πρόσφυγας. Εργάστηκε με τον πρώην ιρανό πρωθυπουργό Μουσαβί, κυρίως στην προεκλογική καμπάνια του 2009, την οποία ακολούθησε μια πολιτική κρίση και έτσι ο Hamze κατέληξε εξόριστος. «Η προσπάθειά μου να υπερασπιστώ το δικαίωμα στην ψήφο με οδήγησε σε μια χώρα όπου τελικά εγώ δεν δικαιούμαι να ψηφίσω» δηλώνει σήμερα, ενώ εργάζεται ως σύμβουλος για γαλλικές εταιρίες που θέλουν να εγκατασταθούν στο Ιράν. «Έχω ανάγκη να νιώσω ότι είμαι μέλος της κοινωνίας όπου ζω, δουλεύω και πληρώνω φόρους. Αλλιώς νιώθω σαν επισκέπτης» λέει ο Hamze στο ρεπορτάζ της Le Monde.

Η ιδέα του Alter-votants γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 μετά από συζητήσεις του Hamze με Γάλλους φίλους του, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν. Ο στόχος; Να έρθουν σε επαφή Γάλλοι που είχαν χάσει την πίστη τους στο εκλογικό σύστημα ή ήταν αναποφάσιστοι, με μετανάστες οποιασδήποτε εθνικότητας που ζουν στη χώρα. Για να βρεις το «άλλο σου μισό» συμπληρώνεις μια μικρή φόρμα στο site των Αlter-votants και βάσει του προφίλ σου, η ομάδα κανονίζουν τη συνάντηση, η οποία ξεκινάει από μια απλή συζήτηση και μπορεί να φτάσει σε μια κοινή ψήφο. Μπορεί να μην μιλάμε για λαοθάλασσα, αλλά μέχρι τώρα έχουν ήδη δημιουργηθεί πάνω από 90 ζευγάρια. Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι μια «εύπεπτη» ιδέα.

Για την 27χρονη συνιδρύτρια Rachel, πάντως, είναι ένας τρόπος να διορθώσεις μια αδικία του κράτους που επιβάλλει τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά δεν δίνει τα ίδια δικαιώματα σε Γάλλους και μετανάστες.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η 24χρονη Marie Gillier, που κάνει το διδακτορικό της στην κοινωνιολογία, θα ψηφίσει υπέρ του Μακρόν. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος απέχει από τις πεποιθήσεις της, αλλά η ψήφος της εκφράζει το «ζευγάρι» της, τον ιρανό πρόσφυγα Hamze Ghalebi. Με τα λόγια της Marie, «Παρά το γεγονός ότι οι αλλοδαποί συνεισφέρουν στην κοινωνία, αυτό δεν τους αναγνωρίζεται. Το να δώσω τη φωνή μου σε έναν πρόσφυγα είναι μια πολιτική πράξη που εγώ τη θεωρώ πιο σημαντική από την ίδια την ψήφο. Δεν θέλω απλώς να αλλάζουμε κόμματα, θέλω να προχωρήσει η κοινωνία».

Η ιδέα των Alter-votants, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο καινούρια. Την κάνουν πράξη, εδώ και χρόνια, οικογένειες και διαφυλετικά ζευγάρια στη Γαλλία αλλά έμενε μεταξύ τους. «Μιλήσαμε με μετανάστες που ζουν εδώ και 10-15 χρόνια στη Γαλλία ή ακόμα και 40 χρόνια και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου» διευκρινίζει η Rachel.

Στόχος των Alter-votants είναι να σταματήσουν να υπάρχουν. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι το δικαίωμα στην ψήφο για τους μετανάστες που ζουν μόνιμα στη Γαλλία θα έχει γίνει πραγματικότητα.