X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μετατέθηκαν για Ιούλιο οι αποφάσεις για το «Ταμείο Ανάκαμψης» – Παραμένουν οι διαφωνίες εντός ΕΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αποφάσεις για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να χορηγήσει δάνεια σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Η καγκελάριος της Γεραμνίας, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε «να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία στο μέτρο του δυνατού». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επανέλαβε ότι τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα «στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν».
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν την Παρασκευή σε συμφωνία για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, που έχει η προτείνει η Κομισιόν. Συνεχίστηκαν οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ για το Ταμείο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ενισχύσει τις χώρες κατά 60% με επιχορηγήσεις και κατά 40% με δάνεια, όπως ακριβώς είχε προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), βάζοντας από το «παράθυρο» μνημονιακές δεσμεύσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε πως είναι «ικανοποιημένη» με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου για το Ταμείο, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ έφτασαν «σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε κριτική για το γεγονός πως πρόκειται για ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων και κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομική βάση αυτού που πρότεινε η Κομισιόν», υπογράμμισε.

Πρέπει να  χτιστούν μεγάλες γέφυρες» και ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα. Πολλά κράτη-μέλη ρώτησαν: είναι σωστή η βάση δεδομένων στην οποία αναφέρονται τα αριθμητικά στοιχεία; Εξάλλου, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τα έτη 2015 έως 2019 – είναι το σωστό μέγεθος για να δοθεί η απάντηση στην πανδημία για τα μεμονωμένα κράτη-μέλ

Και εγώ εξέφρασα τις αμφιβολίες μου. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία. Παρόλο που, φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να το κάνουμε».

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης και της περιόδου αποπληρωμής.  «Έκανα σαφές πως θεωρούμε αρκετά μεγάλο το διάστημα από το 2021 έως το 2024. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) και όχι στην επόμενη».

Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε πως παραμένουν σοβαρές διαιρέσεις, παρά «τη διστακτική πρόοδο», επισημαίνοντας ότι η σύνοδος ήταν «πολύ δύσκολη» και ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να πάρουν γρήγορες αποφάσεις, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Η οικονομία βιώνει μια δραματική πτώση. Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος», δήλωσε προς τους ηγέτες της ΕΕ η Λαγκάρντ.

Ο Μητσοτάκης περιμένει το «ραντεβού με την ιστορία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικές της προτάσεις της Κομισιόν για το Ταμείο, λέγοντας πως πρόκειται «για ραντεβού με την ιστορία», ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στο πλάνο της Κομισιόν «έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις