Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:


Επί μια μισή ώρα μιλούσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απαντώντας στην πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για εκείνον. Την πρόταση στηρίζει και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τη συζήτηση απουσίασαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του και επιχείρησε να αποδομήσει, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργών, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά και ονομαστικά. Αναφέρθηκε αναλυτικά και στη συνάντηση με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

«Επιβεβαιώνομαι πλήρως ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε ο Δ. Παπαγγελόπουλος που εισαγωγικά. «Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της πλειοψηφίας της επιτροπής, οι παράνομες αξιόποινες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου, οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και του τεκμηρίου αθωότητος, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μου διότι απλά δεν υπάρχει κανένα μα κανένα στοιχείο σε βάρος μου», είπε για τις μέχρι σήμερα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής και κατήγγειλε ότι στόχος των κατηγόρων του δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά στόχος ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο «δείλιασαν να συμπεριλάβουν στην έρευνα» και «στόχος ήταν επίσης η πολιτική επιβίωση γνωστών-αγνώστων φαύλων πολιτικών που προσπαθούν να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως ανύπαρκτο και ως σκευωρία Παπαγγελόπουλου».

Σε αυτή την προσπάθεια σε βάρος του, όπως κατήγγειλε, «επιστρατεύτηκαν επίορκοι εισαγγελείς, κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορούμενοι στην υπόθεση Novartis, συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ή έχουν σχέση με κατηγορούμενους στο σκάνδαλο αυτό». Είπε επίσης ότι εξετάστηκαν μάρτυρες παράνομα και αντισυνταγματικά, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της επιτροπής.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές του πρώην αναπληρωτή υπουργού στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την εμπλοκή του στον «περιβόητο συμβιβασμό» μεταξύ Μιωνή και Φιλιππάκη, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να απαντά στον ισχυρισμό του δεύτερου πως συναντήθηκαν κατόπιν αιτήματός του, «ας μην μιλήσω τώρα» αναφερόμενος σε κατηγορίες του πρώην Πρωθυπουργό για άλλο παράγοντα.

«Εγώ δεν θα καλυφθώ πίσω από ακυρότητες. Στόχος της ζωής μου πλέον είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και της ουσίας της υπόθεσης», είπε και επισήμανε ότι απέναντι στην πλημμύρα ψεμάτων ήρθε «ως τυφώνας» η κατάθεση της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και «διέλυσε τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες των ψεμάτων και της συκοφαντίας».

Για την κατάθεση της συνταξιούχου σήμερα, πρώην Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι με πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την Ελένη Ράικου και την αρχειοθέτησε σε 72 ώρες, αφού «με διαστημική ταχύτητα και πρωτοφανή ευφυία», μελέτησε χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και συνέταξε την διάταξη της απαλλαγής Βγενόπουλου που αριθμούσε 800 σελίδες. «Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Τσατάνη, για τρεις ολόκληρες μέρες θα πρέπει να μην έφαγε, να μην κοιμήθηκε ούτε να επισκέφθηκε το λουτρό της!», σχολίασε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του, την ήξερε από πριν ο Βγενόπουλος.

«Η κ. Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά με αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και χαρακτήρισε ψευδές ότι η κ. Τσατάνη είχε αρχικά απαλλαγεί από πειθαρχικό και ότι μετά έγινε μεθόδευση για να τιμωρηθεί πειθαρχικά. Τη δράση της κατήγγειλαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής, όπως είπε. Προανήγγειλε δε αποκαλύψεις για όσα του έλεγε όταν τον επισκεπτόταν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο και αποκαλύψεις για «μεροληπτική έρευνα σε διάφορες υποθέσεις και για το πρόσωπο που την πίεζε για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο».

Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είπε ότι τρία ολόκληρα χρόνια, επιθυμούσε και επεδίωκε με κάθε τρόπο, νόμιμο και παράνομο, την ανανέωση της θητείας του. «Είναι θλιβερό που πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας προσπαθεί σήμερα να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ και, για να διευκολύνει τον Μιωνή, τολμά να ισχυρίζεται ότι το ταξίδι στο Παρίσι για να εξετάσουν οι εισαγγελείς τον Φαλσιανί, ήταν παράνομο», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ο Παναγιώτης Αθανασίου «έχει καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο» και αφού τα στοιχεία της υπόθεσης τον ανάγκασαν να δεσμεύσει τους λογαριασμούς, σήμερα ισχυρίζεται ότι «εξαναγκάστηκε» να το κάνει. «Μήπως αυτός είναι ο τρόπος για να απολογηθεί και να δικαιολογηθεί καλύτερα στον κ. Αλαφούζο;», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα για τον Σάλλα. «Ήθελε να ασκηθούν διώξεις, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, γιατί πίστευε, ανοήτως, ότι μια δίωξη κατά του Σάλλα θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του. Εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια του ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του ανανεώσει, για τρίτη φορά, τη θητεία του ο Άρειος Πάγος. Τότε άρχισε να προσεγγίζει άλλα ισχυρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Όσο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, για τον οποίο ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει δηλώσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε να στήσει στοιχεία σε βάρος του για φοροδιαφυγή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αφηγήθηκε: «Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για έναν κρυφό λογαριασμό του και με ρώτησε αν η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας θα τον βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του διευκρίνισα για άλλη μια φορά ότι πρέπει να πάρει απόφαση ότι είναι παρεξηγήσιμη η παραμονή Οικονομικού Εισαγγελέα. Δεν παρέλειψα επίσης να του πω ότι με τον Γιώργο Παπαχρήστο είχα μια καλή σχέση. Γι΄ αυτό του είπα να κάνει τη δουλειά του και να μην τον αδικήσει».

Για την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε ότι συμμετέχει στη «σατανική μεθόδευση» για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. «Όταν ζήτησε την αντικατάστασή της, ο Ρασπούτιν δεν είχε πλημμυρίσει ακόμα τη σκέψη και τη φαντασία της», είπε και προσέθεσε: «18 μήνες, μετά την παραίτησή της και όταν αποκαλύφθηκαν σε λογαριασμό της εμβάσματα από τη Novartis πανικοβλήθηκε. Απόλυτα κατανοητό. Στον λογαριασμό εισαγγελέως που ερευνά την κορωνίδα των σκανδάλων, η Νοvartis έχει στείλει χρήματα. Όχι μια, όχι δύο αλλά τρεις φορές. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία, έστω κατ΄ επίφαση. Η σύμβαση που θα αιτιολογούσε τα εμβάσματα της Novartis έχει καταστραφεί από πλημμύρα στο υπόγειο της οικίας της. Έτσι πανικόβλητη άρχισε να διαδίδει ότι υπάρχει Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε επίσης ότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε από Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε ήδη παραλάβει τα έγγραφα με τα ονόματα των γιατρών που είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis».

Βαριά είναι επίσης η καταγγελία που διατύπωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ότι «Ράικου και Αθανασίου είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μιωνή». Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το αφιέρωσε στον Σάμπυ Μιωνή. Αναφέρθηκε ιδίως στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Τον Μιωνή τον συνάντησα στο γραφείο του Νίκου Παππά, πριν 4 χρόνια. Η συνάντηση αυτή έγινε, με πρωτοβουλία και επίμονα αιτήματα του ίδιου του Μιωνή. Όπως δε με ενημέρωσε ο κ. Παππάς, είχε μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στην αρχή αρνήθηκα. Είχα επηρεαστεί αρνητικά με όλα όσα είχαν δημοσιευθεί σε βάρος του για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εφέρετο να έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Τελικά δέχθηκα να συναντηθούμε, επειδή ο κ. Παππάς επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού», ανέφερε

Όπως είπε, η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ο Σάμπυ Μιωνή, σε έξαλλη κατάσταση και επιτακτικά, ζητούσε παρέμβαση για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. «Αρνηθήκαμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, όπως επιτακτικά ζητούσε. Ο Μιωνή αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και μας απείλησε “με λάθος Εβραίο τα βάλατε, θα δείτε τι θα πάθετε”, γιατί προηγουμένως τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: Πώς γίνεται με δική του πρωτοβουλία ο κ. Μιωνή να συναντιέται με τον εκβιαστή του;»

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μόλις πριν ένα χρόνο ο κ. Μιωνή είχε προσφύγει στην ισραηλινή δικαιοσύνη για να ισχυριστεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και άλλων, με ενορχηστρωτή τον Μάκη Βορίδη, τονίζοντας το “ναζιστικό” του παρελθόν, προσφυγή την οποία η ισραηλινή δικαιοσύνη απέρριψε.

Όπως ανέφερε ο  Δ. Παπαγγελόπουλος ένα χρόνο μετά από την προσφυγή του κ. Μιωνή στην ισραηλινή δικαιοσύνη, στη θέση του Μ. Βορίδη ως «ενορχηστρωτή» εμφανιζόταν πια ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, ο Μιωνή επεδίωκε να έχει καλές σχέσεις μαζί του. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση άλλαξε και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και στη θέση του Βορίδη βρέθηκα εγώ».

Ενημέρωση… σε αναμονή

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου άργησε τουλάχιστον δύο ώρες να μεταδοθεί από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το πρακτορείο έστειλε πρώτα «τηλεγραφήματα» με τις ομιλίες αγορητών και πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι ακολούθησαν κατά πολύ την αγόρευση του κ. Παπαγγελόπουλου.