Η Τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποίησαν οι πολιτικοί αρχηγοί Ελλάδας και Κύπρου, με τους δύο ομολόγους να ολοκληρώνουν τις διαβουλεύσεις τους σε κλίμα σύμπνοιας υπό συμφωνία χάραξης κοινής πολιτικής.

«Αχρείαστη κι απολύτως μικρόψυχη», χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει την ευρύτερη στήριξη του σε ότι αφορά τα ζητήματα με την γείτονα χώρα.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός απέδωσε οικουμενικές  διαστάσεις στο ζήτημα ,τοποθετώντας το σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά τα όρια των Ελληνοτουρκικών ή Ευρωτουρκικών σχέσεων, αγγίζοντας το «διεθνές δίκαιο» και επισημαίνοντας ευρύτερα την πολιτική και πολιτισμική διάσταση που φέρουν τα προστατευόμενα μνημεία, ενώ προανήγγηλε εντονότερες ενέργειες από την ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που χρειαστεί.Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι με την στάση της αυτή «η Τουρκία,, κόβει τους δεσμούς της με τον πολιτισμένο κόσμο, προτιμώντας την εσωστρέφεια», «η Αγία Σοφία ακολούθησε μία οικουμενική τροχιά», «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότερες αντιδράσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε μάλιστα σε σύνδεση των Τουρκικών ενεργειών με τους σχεδιασμούς ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,παραπέμποντας το ζήτημα στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς χωρίς να παραλείπει να αφήσει όμως υπαινιγμούς για την δυσμένεια που δημιουργία η ύπαρξη τεταμένων σχέσεων με ένα κράτος- μέλος.

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι πολλές, δεν απευθύνονται μόνο στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη. Και είναι προσκλήσεις από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Το θέμα χρήζει μιας ευρωπαϊκής απάντησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας απέδωσε στην Τουρκία τον ρόλο «ταραχοποιού», ο οποίος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή, την ίδια στιγμή που όπως υποστήριξε «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων της καλής γειτονίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ,ανέδειξε την κοινή στάση των δύο χωρών, κρατώντας παράλληλα σαφής αποστάσεις από πρακτικές προκλήσεις και έντασεις. Η κοινή αυτή σύμπλευση  διέρχεται μέσα από τον «διάλογο και μια παρέμβασης της Ευρώπης με ουσία, που θα οδηγήσει σε ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», με τον ίδιο  να τονίζει ότι «τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά».

Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει αυτό που η Τουρκία επιδιώκει, να υποκύψουμε στην πρόκληση για να δημιουργηθεί μια κρίση αχρείαστη. Θα ψάξουμε να δούμε πώς ενεργοποιείται αποτελεσματικότερα η ΕΕ, θα επικαλεστούμε τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων, όχι μόνο στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και σε αυτό που δεν ανέμενε κανείς να πράξει ένα κοσμικό κράτος: Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Το πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας φαίνεται να επεκτείνεται και στα ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της νέα κρίσης αφού προαναγγέλθηκε η υιοθέτηση κοινής στάσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διενεργηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

«Μετά το τέλος της συνόδου δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας χωρίς λύση. Οι αγορές περιμένουν εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για μια ελπιδοφόρα και σύνθετη πρόταση εκτιμώντας ότι «θα οδηγήσει σε  “γόνιμους συμβιβασμούς” προκειμένου οι ηγέτες της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο να καταλήξουν σε αποφάσεις».