Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που επικαλείται η Καθημερινή, κατά τον τετραήμερο διάλογο που διεξήχθη στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, «εξετάστηκαν κάποιες κοινές δραστηριότητες «χαμηλής πτήσης» (ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου διοικητών σχηματισμών, συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις), δίχως ωστόσο να σημειωθεί τελική συμφωνία ούτε και σε αυτές».

Μάλιστα, μόνο κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα των συζητήσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών καταγράφηκαν πέντε τουρκικές υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς και Κίναρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από μία λακωνική ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών από το υπουργείο Άμυνας, δεν έχει υπάρξει άλλη επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο, είχε προκύψει τρομερή ασυνεννοησία μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου, όταν ο υπουργός ανακοίνωνε το «πάγωμα» των συνομιλιών, και το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωνε το «ξεπάγωμα».

Την Πέμπτη πάντως, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ τηρεί πολιτικές «ίσων αποστάσεων» στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας, υπερασπιζόμενος πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποφέρει στη χώρα συνολικά κέρδη. Πάντως, η πρόσφατη αποχώρηση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του προεδρεύοντος υπέρ της Τουρκίας, δεν επιβεβαιώνει τις «ίσες αποστάσεις».

Παράλληλα, σημειώνεται πως για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε στη Βουλή τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα του ΜέΡΑ25 πως αυτή σχετίζεται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της χώρας, από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.