«Εάν οι μεγάλες πολυεθνικές με δραστηριότητα στην Ευρώπη πληρώνουν φόρους σε περιοχές όπως ο Παναμάς πρέπει αυτό να το δημοσιοποιούν. Ta Panama Papers δεν άλλαξαν την ατζέντα μας, αλλά ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι οι φόροι θα καταβάλλονται εκεί όπου παράγονται και τα κέρδη που υπόκεινται σε αυτούς», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Τζόναθαν Χιλ.

Πλέον σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι πολυεθνικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν λεπτομερή στοιχεία με τα έσοδα, τα κέρδη τους αλλά και τους φόρους που πληρώνουν τόσο σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Η αντίδραση από πλευράς μεγάλων εταιρειών ήταν άμεση, καθώς ισχυρίζονται πως τέτοιου είδους δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για τις δραστηριότητές τους, πρόκειται να τις φέρουν σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστών που δραστηριοποιούνται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της Mossack Fonseca

Ο γενικός εισαγγελέας του Παναμά προχώρησε την Τρίτη σε αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας Mossack Fonseca η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο από την αποκάλυψη του σκανδάλου των Panama Papers.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, στόχος του γενικού εισαγγελέα ήταν η εύρεση στοιχείων, σχετικών με τις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών, ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας. Εκτός των γραφείων της Mossack Fonseca, ανάλογες έρευνες διενεργήθηκαν και σε υποκαταστήματά της.