Επίθεση κατά της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας, που δεν έχει λάβει κανένα μέτρο κατά της πανδημίας, εξαπέλυσε ο χαρακτηριζόμενος και ως «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου της Μόσχας,  Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti. Σύμφωνα με όσα είπε, η σχισματική Ουκρανική Εκκλησία, την οποία έχει αναγνωρίσει τόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος, όχι μόνο δε λαμβάνει κανένα μέτρο, αλλά αντιμετωπίζει και ως κακόπιστους τους υπόλοιπους χριστιανούς.

Οπως είπε συγκεκριμένα «Κατά την τελευταία συνεδρία της Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας […] επιβεβαιώθηκε ότι οι ναοί παραμένουν ανοικτοί και σ᾽ αυτούς θα τελούνται όλες οι ακολουθίες του λειτουργικού κύκλου, καθώς και δοξολογίες με αγιασμό υδάτων και κωδωνοκρουσίες εξαιτίας της επιδημίας. Επιτράπηκε να μεταλαμβάνουν και να εξομολογούνται καθ᾽ όλη τη διάρκεια της ημέρας πιστοί σε ομάδες έως δέκα ατόμων και οι λειτουργίες να τελούνται υπαίθρια προς αποφυγήν συνωστισμού.

Καταδικάζοντας τη στάση της Ουκρανίας, τόνισε ότι «‘Όσοι καυχώνται σήμερα για την Ορθοδοξία τους και με έπαρση διακηρύσσουν ότι «οι ομολογητές δεν θα τηρήσουν την καραντίνα», δεν συμπεριφέρονται ευαγγελικά, αλλά φαρισαϊκά. Εκμεταλλεύονται την κρίση για την αυτοπροβολή τους: κοίταξε, δηλαδή, δεν είμαι όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, είμαι ομολογητής της πίστεως, όχι όπως ο Πατριάρχης και οι άλλοι αρχιερείς. Αυτή είναι μια ανεύθυνη και εγωϊστική συμπεριφορά. Εάν δεν φοβάσαι μήπως κολλήσεις ο ίδιος, σκέψου τους άλλους.».

Αναφέρει δε ότι σε περιπτώσεις επιδημιών υπάρχει προηγούμενο: «Υπάρχει, παραδείγματος χάριν, το βιβλίο, που τιτλοφορείται «Πηδάλιον», δηλαδή συλλογή κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με ερμηνευτικά σχόλια, του οποίου συντάκτης τυγχάνει ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Να, τι γράφει σε σχόλιο στον 28ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου: «Ὅθεν καὶ ἱερεῖς καὶ ἀρχιερεῖς πρέπει ἐν καιρῷ πανώλης νὰ μεταχειρίζωνται τρόπον εἰς τὰ νὰ μεταλαμβάνουν τοὺς ἀσθενοῦντας βάλλοντες μέσα… εἰς τι ἀγγεῖον ἱερὸν, καὶ ἐκεῖθεν νὰ τὸν λαμβάνουν… οἱ ἀσθενεῖς, διὰ λαβίδος. Τὸ δὲ ἀγγεῖον σὺν τῇ λαβίδι νὰ βάνεται εἰς ξύδι, καὶ τὸ ὀξύδι νὰ ρίπτηται εἰς τὸ χωνευτήριον». Σε αυτό το προηγούμενο θεμελιώνεται η υπόδειξη να σκουπίζεται η λαβίδα μετά από κάθε κοινωνό με τη μάκτρα, εμποτισμένη σε οινόπνευμα και να εμβαπτίζεται στο νερό στη συνέχεια. Αλλά οι κακοζηλωτές μας φαντάζονται τον εαυτό τους ορθοδοξότερους και του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.».

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες εκκλησίες

Ο κος Ιλαρίων κατέγραψε, στην ίδια συνέντευξη, την πλήρη εικόνα των μέτρων που έχουν ληφθεί στον λοιπό χριστιανικό κόσμο, για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η πανδημία του κορονοϊου έχει επηρεάσει την εκκλησιαστική ζωή σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με λιγότερο ή περισσότερο δραστικά μέτρα να έχουν ληφθεί σε όλες τις εκκλησίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

Στην Ιταλία, τη Γαλλία, σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης οι ορθόδοξοι ναοί είναι κλειστοί και οι ιερές ακολουθίες ακυρώθηκαν. Κάπου οι ακολουθίες συνεχίζονται, αλλά με περιορισμένο αριθμό ατόμων, που μπορούν να παρίστανται ταυτοχρόνως σε ναό.

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να κλείσει λόγω καραντίνας ναούς και μονές παγκοσμίως.

Με σκοπό την καταπολέμηση της εξαπλώσεως του κορονοϊού η Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κύπρου διά ειδικής δηλώσεως κάλεσε τους πιστούς να απέχουν από τον εκκλησιασμό και από τη Θεία Κοινωνία επί τρεις εβδομάδες, συνιστώντας να παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Έχουν διακοπεί οι ακολουθίες στην Εκκλησία της Ελλάδας. Προ ολίγων ημερών ένας Μητροπολίτης σχεδόν συνελήφθη επειδή τελούσε ακολουθία παρουσία πιστών.

Σε έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της εν Αμερική Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποφασίστηκε οι επαρχιούχοι Επίσκοποι να λαμβάνουν υπόψη τη θέση των κρατικών Αρχών και σε συνεργασία με τη Σύνοδο να λαμβάνουν αυτοτελείς αποφάσεις. Τα Μοναστήρια δεν θα δέχονται προσκυνητές.

Στην Κοπτική Εκκλησία στο έδαφος της Αιγύπτου όλοι οι ενοριακοί Ναοί παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 5 Απριλίου. Καμία ιερουργία δεν θα τελεστεί σε αυτούς, εκτός των νεκρώσιμων ακολουθιών, στις οποίες μπορούν να παρίστανται μόνο μέλη των οικογενειών των κεκοιμημένων.

Όλοι οι ναοί της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας μέχρι τις 9 Απριλίου θα είναι ανοικτοί μόνον «για ατομικές επισκέψεις και κατ᾽ ιδίαν προσευχές των πιστών», μάλιστα καθ᾽ όλη τη διάρκεια της τρεχούσης περιόδου έχει ευλογία να τελούνται «Θείες Λειτουργίες άνευ πιστών, μόνον με συμμετοχή των κληρικών».

Σε όλες τις ενορίες της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής στο έδαφος των ΗΠΑ ακυρώθηκαν όλες οι ιερές ακολουθίες με συμμετοχή πιστών, ακόμη και η μετάληψη των λαϊκών μέχρι τις 12 Απριλίου συμπεριλαμβανομένης (οι Ασσύριοι εορτάζουν το Πάσχα στις 12 Απριλίου). Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν και για τις ασσυριακές κοινότητες στην Ιταλία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Ιταλία ακυρώθηκαν όλες οι ιερές ακολουθίες, συμπεριλαμβανομένων και των ορθοδόξων ναών. Η αστυνομία περιπολεί εντατικά στην πόλη και μόλις διαπιστώσει ότι συγκεντρώνεται στο ναό έστω και μικρή ομάδα ανθρώπων, έρχεται αμέσως και αρχίζει να ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Όλοι οι ναοί της Ρώμης είναι κλειστοί για επισκέψεις και προσευχή έως τις 3 Απριλίου. Το Βατικανό απαγόρευσε στους τουρίστες να επισκέπτονται το Ναό του Αγίου Πέτρου και την παρακείμενη πλατεία.

Οι αναστάσιμες ακολουθίες στο Βατικανό φέτος θα πραγματοποιηθούν απουσία πιστών, αναφέρεται στη δήλωση της γραμματείας του Παπικού Οίκου. Λόγω της εκτάκτου καταστάσεως στον τομέα της δημόσιας υγείας και υγιεινής  όλες οι λειτουργικές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βατικανό επίσης θα διεξαχθούν χωρίς συμμετοχή λαϊκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας και ο Αρχιεπίσκοπος Υόρκης ανήρτησαν στις 17 Μαρτίου γράμμα, όπου ανακοίνωσαν ότι οι ιερείς της Εκκλησίας της Αγγλίας πρέπει να αναστείλουν τις καθημερινές δημόσιες ιερουργίες. Οι ιερείς όπως και πριν θα μπορούν να τελούν λειτουργίες και πρέπει να προσπαθούν να μεταδίδουν τις κυριακάτικες ακολουθίες σε απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου, ωστόσο στο εξής οι αγγλικανικοί ναοί θα είναι ανοικτοί αποκλειστικά για κατ᾽ ιδίαν προσευχή.-