Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν συνταχθεί με την κυβερνητική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καταλήγοντας σε προφορική συμφωνία για τη στήριξη της συμφωνίας. Οι οκτώ βουλευτές δημιούργησαν πρόσφατα τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Οι επτά από αυτούς είναι διαγραφέντες από το εθνικιστικό VMRO, ενώ υπάρχουν σκιές για χρηματισμό τους προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης.

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις στο πνεύμα της συμφωνίας προκειμένου η διαδικασία να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στη Βουλή, με τελικό στόχο να σταθούμε ενωμένοι στις αποφάσεις για το πρωτόκολλο και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε την Πέμπτη ο Ζάεφ. Το κείμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα επιστραφεί στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των οκτώ, ώστε να επιβεβαιώσουν τη στήριξη τους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μιλώντας στον Αnt1, o Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το πότε θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αλλά τόνισε ότι αν η ΠΓΔΜ έχει προχωρήσει με τον προβλεπόμενο τρόπο τις διαδικασίες, το έσχατο όριο είναι ο Μάρτιος.

«Εξακολουθούμε να είμαστε εντός των προβλέψεων, ότι εκεί γύρω στον Ιανουάριο πρόκειται να έχουμε από τη μεριά τους την ολοκλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων. Επομένως, από εκεί και μετά αναλαμβάνουμε εμείς. Η υποχρέωσή μας από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι χωρίς καθυστέρηση. Από αυτό το σημείο και μετά μπορεί κανείς εύλογα να περιμένει ότι θα κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ελλάδα».