Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση», αν και εκκρεμούν ακόμα οι συμφωνίες που θα επιφέρει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που «δεν θα παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό».

«Αυτή την περίοδο συζητείται η εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ η οποία θα έχει νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές και βελτιώσεις για να μην παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, υποστήριξε πως «δεν επίκειται νέα Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς», αν και «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος κατέθεσε στον υπουργό Υγείας 11 φακέλους με όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο των φαρμακείων, τα οποία κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας.

Αναφερόμενος στα φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) ο Κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, η λίστα που αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον και στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν, αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα, περιορισμός στην διάθεση μόνο 2 εμβαλλαγίων κ.λπ.).

Σχετικά με το ωράριο, ο Α. Ξανθός δήλωσε πως είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση και πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί, δηλαδή σταθερό ωράριο και υποχρεωτικές εφημερίες.