Την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία με τις πάνω από 100.000 απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων, περιέγραψε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, με αναφορές σε εκθέσεις θεσμικών οργάνων, μεταξύ αυτών και της επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματούχων.
 
Ο Ν.Αλιβιζάτος αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που μπορούν να παρθούν σε περίπτωση απόφασης έκδοσης των οχτώ Τούρκων από τον Άρειο Πάγο, όπως η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και η διαταγή ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Πρότεινε επίσης την προσφυγή των οχτώ εκζητουμένων στο ΕΔΑΔ, ώστε «την καυτή πατάτα να μην την έχει η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη».
 
Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατηγορουμένων, περιέγραψε ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, που εκπροσωπεί 45 χώρες και πάνω από ένα εκατομμύριο δικηγόρους, προειδοποιεί για την «κατάρρευση του κράτους-δικαίο» στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Περάκης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών. Πάνω από 300 δικηγόροι και 3.000 δικαστικοί έχουν συλληφθεί. Οι συνομιλίες με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων καταγράφονται, η πρόσβαση σε δικηγόρους είναι δύσκολη, ακολουθούν συχνά συλλήψεις των δικηγόρων, ενώ σημειώνονται πλήθος άλλων παραβιάσεων. 
 
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση έκδοσης των Τούρκων αξιωματούχων”, ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε επιστολή του. “Άλλο οι πολιτικές πεποιθήσεις, άλλο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το πραξικόπημα του Ιουλίου μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
 
Την μη έκδοση στην Τουρκία των εκζητουμένων ζήτησε και η νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Έλλη Βαρχαλαμά, εκ μέρους της συνομοσπονδίας, καθότι, όπως δήλωσε, με τις διώξεις χιλιάδων επαγγελματιών και το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται, “η Τουρκία διολισθαίνει προς τη δικτατορία”.