Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «μη λειτουργικό» το σύστημα του Δουβλίνου το οποίο ρυθμίζει το καθεστώς χορήγησης ασύλου σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σε κοινή συνέντευξή της με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ η Α. Μέρκελ σημείωσε ότι «σημαντικό είναι να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων, να μιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, να σταματήσουμε τους εμπόρους και τους λαθρεμπόρους και να συνάψουμε συμφωνίες επαναπατρισμού».
 
«Σύμφωνα με τη θεωρία, δεν πρέπει ποτέ να φθάσει κανείς μετανάστης ή πρόσφυγας στη Γερμανία. Αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Το σύστημα προβλέπει ότι, κατά κανόνα, το κράτος πρώτης εισδοχής είναι υπεύθυνο για την είσοδο των μεταναστών. Το σύστημα αυτό του Δουβλίνου είναι μη λειτουργικό. Η ΕΕ πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της, και αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
 
Η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «ο ρατσισμός είναι αντίθετος με τις βασικές αξίες της ΕΕ» και είπε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ισπανίας να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.
 
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με την Ισπανία, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν «εντατικές διαπραγματεύσεις» για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα.