X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Μη τον είδατε το ..βασιληά!

Εγκατέλειψε την Ισπανία ο εμπλεκόμενος σε οικονομικά σκάνδαλα πρώην βασιληάς της χώρας, Χουάν Κάρλος.
O Χουάν Κάρλος με τη σύζυγό του Σοφία (γνωστή ως "της Ελλάδας")
|

Εκτός Ισπανίας θα ζει από δω και πέρα ο πρώην βασιληάς της χώρας, Χουάν Κάρλος, που είναι ύποπτος για σκάνδαλα δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού της χώρας. Η αυτοεξορία του πρώην εστεμμένου συμπίπτει με την εντολή έρευνας από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας για έλεγχο των οικονομικών του, ειδικά σε σχέση με κατασκευαστικό έργο, του τομέα των σιδηροδρόμων, στη Σαουδική Αραβία, αξίας επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώην μονάρχης απέστειλε μήνυμα στον γιό του, και σημερινό βασιληά, Φίλιππο Στ’, στο οποίο αναφέρει ότι «οδηγείται» στην απόφασή του «από τη βεβαιότητα ότι παρέχει την καλύτερη υπηρεσία» έτσι τόσο στη χώρα όσο και στους  θεσμούς της. Η «υπηρεσία» που παρέχει έρχεται μετά την αποκάλυψη, τον Ιούνιο που μας πέρασε, ότι εξετάζει την υπόθεση για την εμπλοκή του Χουάν Κάρλος σε έργο ένωσης των πόλεων Μέκκας και Μεδίνας με τραίνο υψηλών ταχυτήτων, έργο που είχε δοθεί σε Ισπανικό κονσόρτσιουμ εταιριών το 2011. Ο Χουάν Κάρλος είχε συνταγματική ασυλία, ως βασιλέας, ως το 2014, οπότε η έρευνα εντοπίζεται στην μετέπειτα περίοδο.

Η εμπλοκή του Χουάν Κάρλος στα σκάνδαλα και η άρον άρον εγκατάλειψη της χώρας, αμαυρώνει την προσπάθειά του να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της Δημοκρατίας στη χώρα, μετά τη φρανκική περίοδο, αλλά και το ..καλό του όνομα, καθώς το σκάνδαλο ήρθε στο φως μετά την κατάθεση της πρώην ερωμένης του, Κορίνας ζου Σέιν-Βιτγκενστάιν. Η κα Σέιν- Βιτγκενστάιν κατέθεσε το Μάρτιο που μας πέρασε ότι ο πρώην βασιληάς της έκανε ένα δώρο 65 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήταν τμήμα εκατό εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο Χουάν Κάρλος, πάλι ως δώρο, από το βασιληά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας το 2008. Τα χρήματα είχαν «ξεπλυθεί» μέσω παναμαϊκής εταιρίας, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο βασιληάς Φίλιππος Στ’ της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι αποποιείται οποιαδήποτε κληρονομιά που θα μπορούσε να του αφήσει ο πατέρας του «που η προέλευσή της, τα χρακτηριστικά της και ο σκοπός της δεν συνάδουν με το νόμο ή τα κριτήρια της ακεραιότητας» και ότι ο πρώην βασιληάς δεν θα έχει πλέον καμμία οικονομική αποζημίωση από το παλάτι. .

Ο Χουάν Κάρλος φέρεται να έχει καταφύγει ήδη στη Δομινικανή Δημοκρατία.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις