Η Δήμαρχος Χαλκιδέων ζητά με επιστολή της από το Υπουργείο Παιδείας στις 26 Ιανουαρίου, «να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος». Την επιστολή της ακολούθησε και σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της «στη σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 και συμμετείχε η Δήμαρχος, με τη Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Εμμανουήλ Λογοθέτη, παρουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων, είχε λάβει διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα επιβαρύνονταν(!) με τη φοίτηση επιπλέον μαθητών – προσφύγων, η δε εκπαίδευσή τους θα παρεχόταν εντός της Δομής».

Η Δήμαρχος στην επιστολή της δηλώνει ότι «ο Δήμος αδυνατεί να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή σε επιπλέον μαθητές, αφού δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε τα μέσα, ούτε τις υποδομές, ώστε να ανταπεξέλθει στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν».

Ωστόσο, η επίκληση της υγειονομικής κρίσης ως προς την απόκλιση των προσφυγόπουλων απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η συλλογικότητα El Camino – Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χαλκίδας, κρατώντας συνθήματα και ενημερώνοντας για τη σημασία που έχει να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης. «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλους» έγραφαν κάποια πλακάτ.

«Μην γίνεται η υποτιθέμενη οικονομική δυσχέρεια του δήμου Χαλκιδέων ο μανδύας κάτω από τον οποίο κρύβουμε την μισανθρωπιά και την ανάγκη μας για άνοιγμα προς ρατσιστικές ιδεολογίες!» υπογραμμίζει η συλλογικότητα, η οποία καλεί τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους μαθητές της πόλης, καθώς και όλους τους φορείς/κοινωνικές ομάδες της Χαλκίδας, να δράσουν ΕΝΩΜΕΝΟΙ κατά της ξενοφοβίας και κατά της κοινωνικής απομόνωσης, με στόχο να γίνει πραγματικότητα το αναπόσπαστο ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων των ΠΑΙΔΙΩΝ για ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στην εκπαίδευση.