Τον δεύτερο χειρότερο αριθμό καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης, σκορπίζοντας απογοήτευση και αγωνία για το γεγονός πως έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες καθολικού lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ. Τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου είναι 3.227, ενώ πλέον τα συνολικά καταγεγραμμένα από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασαν τα 85.000.

Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να είναι σοκαριστικός, καθώς μετά τους 60 της Τετάρτης, τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους ακόμα 59 άνθρωποι. Οι νεκροί από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας είναι πλέον 1.347, ενώ αξίζει να τονιστεί πως οι 721 πέθαναν μέσα στον Νοέμβριο. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο δείκτης που περισσότερο από όλους προδίδει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και ζοφερή εικόνα για το επόμενο διάστημα, αυτός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει επίσης να αυξάνει, καθώς την Πέμπτη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 499 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως μετά την χθεσινή νέα ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη και ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τη βόρεια Ελλάδα, κλείνοντας σύνορα που μέχρι σήμερα είχε αφήσει ανοιχτά, ενώ μετά την είδηση της «εθελοντικής» μετάβασης νοσηλευτριών από την Κρήτη σε νοσοκομείο της Δράμας, τη γύμνια του συστήματος αποκαλύπτει και το σχέδιο για μεταφορά διασωληνωμένων ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με ειδικά διαμορφωμένα τρένα.