X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Mια αστική διαμάχη, ο Καλογρίτσας, o White House, ο Λοβέρδος και στο φόντο η Novartis

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έρχεται το πρόσωπο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας άσχετης αστικής υπόθεσης που αφορούσε την κατασκευαστική συμφερόντων του «Τοξότης» και την πολυεθνική κατασκευαστική, «CCC», φέρεται να ενέπλεξε στις λεπτομέρειες της αντιδικίας των 3 εκ. ευρώ, τον Νίκο Παππά, τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. Για την αγωγή που εκδικάστηκε την 1η Ιουλίου, ένας εκ των συνηγόρων του Καλογρίτσα ήταν και ο διωκόμενος στην υπόθεση Novartis, Ανδρέας Λοβέρδος. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για όσα φέρεται να διατύπωσε ο Καλογρίτσας, ε το ΚΙΝΑΛ να ζητά επιπλέον διερεύνυση της «υπόθεσης», από τη δικαιοσύνη.
|

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο ο μεγαλοεργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, κατά τη διάρκεια μιας αστικής διαμάχης της κατασκευαστικής του εταιρείας, «Τοξότης», με την πολυεθνική του κατασκευαστικού κλάδου, «Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC)», ενέπλεξε παράγοντες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, «καδράρωντας στην υπόθεση τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα αγωγής που εκδικάστηκε την 1η Ιουλίου, η CCC «έσυρε» την «Τοξότης Α.Ε.» σε δικαστική διαμάχη για ένα χρέος 3.000.000€. Όπως υποστηρίζει η πολυεθνική, η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, έλαβε το ποσό αυτό ως προκαταβολή και ως υπεργολάβος για ένα εμπορικό κέντρο που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από πλευράς του ο Καλογρίτσας, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, μέσω του εξωδίκου αρνείται το χρέος και ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό το έλαβε η εταιρεία «Τοξότης», «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του White House». Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο εργολάβος, ο «Λευκός Οίκος», πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά, και πως τα 3.000.000€ αποτελούν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μένει άλλο σιωπηλός»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία υιοθέτησε πλήρως τα όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα και έκανε λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις», οι οποίες «ξεπερνουν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας».

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «έρχονται στο φως «ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς».

Στόχος δε, της όλης πρακτικής, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, είναι «η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το “μαγαζί”», αναφέροντας ως «μαγαζί» τον ΣΥΡΙΖΑ και το τότε Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις.

Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης

Αντίστοιχου ύφους αλλά πιο «προσεκτική» ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία ζητούσε διερεύνηση των όσων υποστηρίζει το δημοσίευμα από τη δικαιοσύνη.

«Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα ¨Πρώτο Θέμα¨, για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από την Δικαιοσύνη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος η ανακοίνωση κλείνει σημειώνοντας πως «περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».

Αναγωγή σε πολιτικό θέμα «υπό τις οδηγίες» Λοβέρδου

Η αξιωματική αντιπολίτευση αρκέστηκε σε ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα δεικτικό σχόλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις».

Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι «ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν», ενώ παράλληλα προτρέπει κάθε ενδιαφερόμενο για τα όσα υποστηρίζει ο Χ. Καλογρίτσας, να ρωτήσει τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, συνέταιρο του Χ. Καλογρίτσα».

Αποπροσανατολισμοί και προσανατολισμοί

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενώ η υπόθεση Novartis «καίει» το πολιτικό σκηνικό της χώρας και οι παράνομες ηχογραφήσεις δίνουν και παίρνουν, φαίνεται πως η επιχείρηση αποσυντονισμού από τους κύριους ύποπτους για χρηματισμό είναι ιδιαίτερα συντονισμένη.

Μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό κράτος και τα έγγραφα που ακολούθησαν, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρη παραδοχή της εταιρείας για προσπάθεια επηρεασμού αποφάσεων μέσω πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, ξεκίνησε μια συνολική προσπάθεια μεταστροφής και στρέβλωσης της πραγματικότητας. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έκαναν λόγο για «δικαίωση», από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και όσα αυτός αποδεικνύει, εντείνοντας μάλιστα την ρητορική περί σκευωρίας.

Ωστόσο τα γεγονότα είναι γεγονότα και ως τέτοια πρέπει να λογίζονται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έδειξε υπαρκτό σκάνδαλο. Οι εμπλεκόμενοι διερευνώνται από τη δικαιοσύνη ως οφείλεται.

Τουλάχιστον ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο λεγόμενος από τα πλέον φιλοκυβερνητικά μέσα ως «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας, προχώρησε εν μέσω κορύφωσης της εξέτασης της υπόθεσης Novartis σε όσα αναφέρει το εξώδικό του. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Ανδρέας Λοβέρδος, συνδέεται τόσο άμεσα και μάλιστα ως διωκόμενος, με την υπόθεση στην οποία ο Χ. Καλογρίτσας προσπαθεί να «καδράρει» τον πρώην πρωθυπουργό.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις