Με τέσσερις λέξεις ανακοίνωσε από το τουίτερ την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, ο Βρετανία πρωθυπουργός, Μπόις Τζόνσον, το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονής Χριστουγέννων: The deal is done, Η Συμφωνία Ολοκληρώθηκε, έγραψε, για να δει την ανάρτησή του να μαζεύει πάνω από 50.000 …καρδούλες μες σε μία ώρα. «Πήραμε πάλι στα χέρια μας τη μοίρα μας και τους νόμους μας», ήταν η πρώτη του δήλωση, κατόπιν, από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ταυτόχρονα, τα συμπολιτευόμενα μέσα έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ξαναδίνει την εθνική της κυριαρχία στη Βρετανία και το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για τους νόμους της, τις εμπορικές της σχέσεις και το καυτό ζήτημα της αλιείας στα ύδατά της. 

Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ οριστικοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το σχετικό τουίτ του Μπόρις Τζένσον, δίνοντας τέλος σε μια πολύπλευρη διαπραγμάτευση σχεδόν ενός έτους, και με τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιμένει ότι αν δεν είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προτιμούσε μια άτακτη έξοδο. Το ζήτημα της αλιείας είχε αποδειχθεί το πιο ακανθώδες, και οι Βρετανοί θεωρούν ότι έληξε με ευνοϊκούς γι αυτούς όρους. 

«Καταπληκτικά νέα» για την οικονομία της Βρετανίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας τη συμφωνία και τόνισε ότι υπεγράφη η «πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις» στην ιστορία της ΕΕ.  Η Βρετανία επιθυμούσε να έχει μια σχέση με την ΕΕ ανάλογη με αυτή που έχει ο Καναδάς, και όπως φαίνεται τα κατάφερε. 

Σύμφωνα με τις ως τώρα γνωστές πλευρές, και βάσει της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα βρετανικά προϊόντα θα μπαίνουν αδασμολόγητα στην ΕΕ και το αντίστοιχο θα ισχύει στη Βρετανία για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. 

Την Ικανοποίηση της, αλλά και την ανακούφιση της, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο «μακρύ ταξίδι» που ξεκινά από δω και πέρα και για τους δύο, μετά την «δίκαιη και ισορροπημένη» αυτή συμφωνία. χαρακτήρισε, δε, την συμφωνία για την αλιεία ως τέτοια που διασφαλίζει «θεμιτό ανταγωνισμό και προβλέψιμο αποτέλεσμα» για την αλιεία. «Η Ευρώπη προχωρά» κατέληξε.

Στο ίδιο κύμα κινήθηκαν κι οι δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης από πλευράς ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη «λύπη» του για το γεγονός ότι με τη συμφωνία η Βρετανία είναι πια μια «τρίτη χώρα με ειδικό καθεστώς». 

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, που αναμένεται να εγκριθεί εντός του έτους τόσο από τη Βρετανία – που εγκαταλείπει και επισήμως σε μία εβδομάδα την ΕΕ- όσο και από τις κυβερνήσεις των χωρών- μελών της ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.