Ακολουθεί η απάντηση του Υπουργείου στο ρεπορτάζ μας σχολιασμένη:

Παρακαλούμε για επανόρθωση του δημοσιεύματός σας από 29-9-2016, του συντάκτη σας Θάνου Καμήλαλη, που αναφέρεται στην απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες β΄ γενιάς.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αναπαράγει στοιχεία από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής της 4-7-2016 η οποία είχε εκδοθεί σε απάντηση ανακοίνωσης του πολιτικού κόμματος Το Ποτάμι της ίδιας ημέρας περί της διαδικασίας απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες Β' γενιάς.

Εδώ έχουμε ένα δείγμα του νέου ήθους της «αριστερής διακυβέρνησης». Η ανακοίνωση δεν σταματάει στο επιχείρημα ότι τα στοιχεία μας είναι παλιά αλλά βάζει μέσα και λίγο «ποτάμι» για να κλείσει το μάτι σε όσους πιστεύουν ότι η κριτική είναι πάντοτε καθοδηγούμενη.

Στο δημοσίευμά σας αναπαράγονται στοιχεία επίσης από την από 6-7-2016 ανακοίνωση της οργάνωσης μεταναστών Generation 2.0 που είχε εκδοθεί σε απάντηση της άνω ανακοίνωσής μας.

Στην ουσία τώρα: Το υπουργείο ισχυρίζεται ψευδώς ότι το ρεπορτάζ μας βασίστηκε σε στοιχεία του Ιουλίου. Παραδέχεται, ωστόσο, αυτό που γράψαμε στο ρεπορτάζ: ότι δηλαδή «η ανακοίνωση του Υπουργείου έλεγε τη μισή αλήθεια» και ότι όταν υποστήριζε αόριστα ότι έχουν εγκριθεί 6.029 αιτήσεις ιθαγένειας «ξεχνούσε» να αναφέρει ότι αυτές αφορούσαν μόνο το ν.3838/2010. Τώρα, το υπουργείο κάνει λόγο για 2.445 εγκεκριμένα αιτήματα με βάση το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον τώρα και με την αφορμή του ρεπορτάζ μας, το Υπουργείο μπήκε στον κόπο να κάνει τον διαχωρισμό, αντί να θεωρεί επίτευγμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για παιδιά μεταναστών που έκαναν αίτηση πριν χρόνια βάσει ενός νόμου του 2010. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε την πρώτη επανόρθωση: Η ανακοίνωση του υπουργείου έλεγε το 40% της αλήθειας και όχι τη μισή.

Πλην όμως από τις αρχές Ιουλίου 2016 έως και σήμερα τα στοιχεία απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες β΄ γενιάς έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη από το συντάκτη σας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο συντάκτης σας δεν ήρθε σε καμία επαφή με τις υπηρεσίες μας ή με τη Γενική Γραμματεία, παρότι στο σχετικό δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις προηγούμενου Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται εδώ ψευδώς ότι δεν έγινε «καμία επαφή με τις υπηρεσίες μας ή με τη Γενική Γραμματεία» από το TPP. Η αλήθεια είναι ότι επί μέρες προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με το Υπουργείο Παιδείας, με μόνο αποτέλεσμα την απάντηση από το Γραφείο Τύπου του ΥΠ.ΕΣ., ο εκπρόσωπος του οποίου, την 3η φορά που επικοινωνήσαμε μαζί του, μας απάντησε ότι δεν έχει κάποια νέα στοιχεία και σε περίπτωση που υπάρξουν θα επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας. Να συγχαρούμε όμως το υπουργείο για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε όταν τους έφτασε η αποδελτίωση του ρεπορτάζ.

Για την επανόρθωση λοιπόν του δημοσιεύματός σας, παρέχουμε νεώτερα επικαιροποιημένα στοιχεία, για τη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες β΄ γενιάς έως τις 30-9-2016, τα οποία αποδεικνύουν την ακρίβεια της ανακοίνωσής μας από 4-7-2016.

Ήδη τα εκκρεμή αιτήματα για απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες β΄ γενιάς ανέρχονται σε 36.917 (από 27.720 στις 4-7-2016), ενώ εξ αυτών έχουν εγκριθεί τα 12.879 (από 6.029 στις 4-7-2016).

Επειδή το υπουργείο υποστηρίζει ότι αναπαράγουμε παλαιότερα δημοσιεύματα (από βαρεμάρα ή από σκοπιμότητα;) να σας εξηγήσουμε πως συλλέξαμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ,  σημειώνοντας όμως πρώτα ότι ότι την ίδια έλλειψη ενημέρωσης αντιμετώπισε και το Generation 2.0, η οργάνωση, δηλαδή, που ασχολείται με το ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Επειδή λοιπόν το υπουργείο απαντούσε σε όλους «θα σας ενημερώσουμε εμείς όταν θα υπάρχουν στοιχεία» αναζητήθηκε ενημέρωση από κάθε γραφείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας για τα στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Δείτε τις απαντήσεις τους:

  • Α.Δ. Αττικής: Η εξέταση νέων φακέλων ξεκινά σταδιακά μόνο στην Α’ Αθηνών και στο Νότιο Τομέα, Πειραιάς και Νήσοι
  • Α.Δ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου:  Έχει ξεκινήσει η εξέταση νέων φακέλων»
  • Α.Δ. Μακεδονίας Θράκης: Στην κεντρική διοίκηση δεν υπάρχουν στοιχεία. Στην Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Θεσσαλονίκης ακόμα εξετάζονται αιτήσεις του 2011. Στην Διέυθυνση Αστικής Κατάστασης Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η εξέταση παλιών αιτήσεων και αρχίζει ο έλεγχος νέων, οι οποίες όμως υπολογίζεται όμως θα ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο από την ημέρα κατάθεσης. Στην Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξετάζουν νέες αιτήσεις, αλλά υπολογίζεται μίνιμουμ αναμονή όμως 4 μηνών
  • Α.Δ. Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Από τον Μάιο έχουν αρχίσει να ελέγχονται νέες αιτήσεις και υπολογίζεται ότι η αναμονή από την ημερομηνία κατάθεσης θα διαρκεί έως και ένα χρόνο
  • Α.Δ. Κρήτης: Έχει αρχήσει ο έλεγχος νέων αιτήσεων παράλληλα με τις παλιές.
  • Α.Δ. Βόρειου και Νοτίου Αιγαίου: Έχουν αρχίσει να ελέγχουν νέες αιτήσεις
  • Υπόλοιπη Ελλάδα :Δεν υπάρχουν στοιχεία

Βάσει των απαντήσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς -και χρησιμοποιώντας μάλιστα τους πιο αισιόδοξους από αυτούς- γράψαμε ότι οι πρώτες αιτήσεις θα εγκριθούν στις αρχές του 2017, τη στιγμή που ο νόμος έθετε προθεσμίες 6 μηνών και ενός έτους, αντίστοιχα. Παράλληλα το υπουργείο, παραθέτοντας το πόσες αιτήσεις έχουν ληφθεί και πόσες έχουν εγκριθεί (12.879 από 36.917) παραδέχεται εμμέσως ακόμα δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ότι από τα περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών που υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ζητήσει ιθαγένεια με το νέο νόμο,
  • Δεύτερον, ότι εκτός του νέου νόμου του 2015, υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αιτήματα χορήγησης ιθαγένειας βάσει του ν.3838/2010 που δεν έχουν εγκριθεί

Είναι ανακριβές το δημοσίευμα ότι δεν έχει γίνει καμία απόδοση ιθαγένειας σε δικαιούχους με βάση τον περσινό ν. 4332/2015, καθώς έχουν εγκριθεί 2.445 αιτήματα με βάση τον πρόσφατο νόμο, ενώ οι λοιπές εγκρίσεις αφορούν εκκρεμή αιτήματα υπό το ν. 3838/2010, των οποίων η εξέταση, εφόσον ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο έχει κατά νόμο προτεραιότητα.

Το Υπουργείο κάνει τώρα λόγο για 2.445 εγκεκριμένες αιτήσεις με το νέο νόμο. Στοιχεία που βρίσκονταν εν αγνοία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Generation 2.0. Εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε νέας ενημέρωσης μετά τον Ιούλιο του 2016, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ζητήσαμε την άποψη ακόμα δύο οργανώσεων μεταναστών που ασχολούνται μεταξύ άλλων με το θέμα: Του Φόρουμ Μεταναστών και της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. Και οι δύο μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε μία έγκριση χορήγησης ιθαγένειας με το νέο νόμο.

Αναφέρουμε επίσης ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων πρόγραμμα μηχανογραφικής έκδοσης των βεβαιώσεων σχολικής παρακολούθησης  , η οποία θα συντομεύσει την διαδικασία λήψης των άνω βεβαιώσεων που απαιτούνται στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4332/2015.

Ως προς δε τα αναφερόμενα στο δημοσίευμά σας περί καθυστερήσεων στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών που περιέχονται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του έτους 2015, επισημαίνουμε ότι τα σχετικά προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο έτος, έχουν ήδη από τις 1-4-2016 επιλυθεί.

Εδώ το υπουργείο μας μπερδεύει λίγο. Καταρχάς δεν διαψεύδει την πληροφορία μας ότι το παλιό μηχανογραφικό σύστημα είχε προβλήματα. Απαντάει τώρα ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί ήδη από τον Απρίλιο (κάτι που πρέπει να έγινε μυστικά γιατί δεν τον γνωρίζει και κανένας οργανισμός που ασχολείται καθημερινά με το θέμα). Ύστερα μαθαίνουμε για ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το παλιό προβληματικό, το οποίο όμως δεν έχει προβλήματα… κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι η πληροφορία μας είναι παλιά (αλίμονο, από τον Απρίλιο έχει λυθεί το πρόβλημα) αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς ζητήσαμε νεότερη ενημέρωση από τον Συνήγορο του Πολίτη(ΣτΠ) μόλις πριν λίγες ημέρες και η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική. Μας έθεσαν μάλιστα ως παράδειγμα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου «οι αιτήσεις βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία και ο νέος νόμος τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται». Η εικόνα που είδαμε από τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του ΣτΠ.

Αν όλοι οι προαναφερθέντες οργανισμοί είναι παραπληροφορημένοι είμαστε πρόθυμοι να επανορθώσουμε. Να μας απαντήσει όμως και το υπουργείο γιατί αφού έχουν λυθεί τα προβλήματα του συστήματος από τον Απρίλιο α) οι αποκεντρωμένες διοικήσεις υποστηρίζουν ότι ξεκίνησαν από τον Αύγουστο (στην καλύτερη περίπτωση) την επεξεργασία των νέων αιτήσεων; Και β) γιατί υπάρχουν ακόμα αιτήσεις του 2010 που δεν έχουν επεξεργαστεί;.

Παρακαλούμε για την επανόρθωση του δημοσιεύματός σας, ενώ επισημαίνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι διαθέσιμη για παροχή κάθε πληροφορίας που αφορά θέματα αδειών διαμονής, ιθαγένειας και κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων, ενώ διατηρεί ανοικτή την επικοινωνία με όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις στη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα τα υπουργεία όλο και συχνότερα προσέχουν τα ρεπορτάζ μας και νιώθουν την υποχρέωση να απαντούν. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο αν τούτη η διάθεση πήγαζε από το σεβασμό της εξουσίας προς τον ελεγκτικό ρόλο της δημοσιογραφίας. Αντί αυτού όμως εδώ έχουμε μια ανακοίνωση με στόχο τη νουθεσία του δημοσιογράφου η οποία βρύθει από αναφορές περί πλημμελούς άσκησης του έργου του (+ λίγη πολιτική σκοπιμότητα).

Επί της ουσίας

Δεν είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι αν το υπουργείο θέλει στα αλήθεια να πανηγυρίσει ότι από τους 200.000 μετανάστες 2ης γενιάς ο νόμος που ψήφισε έδωσε τη δυνατότητα μόλις σε 37.000 να καταθέσουν αίτηση και από αυτούς έχουν καταφέρει να πάρουν τα χαρτιά τους -βάσει του πρόσφατου νόμου- λιγότεροι από 2.500 (δηλαδή το 1,25%).

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στο δικό μας ρεπορτάζ δεν καταφέραμε να τους εντοπίσουμε και σε αυτό το σημείο -εφόσον τα στοιχεία του υπουργείου είναι σωστά- οφείλουμε όντως να επανορθώσουμε.

Θα παρακαλέσουμε ωστόσο το υπουργείο αφού πρώτα ενημερώσει τους παραπληροφορημένους οργανισμούς Generation 2.0, Συνήγορο του Πολίτη, Φόρουμ Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αττικής, Πελοποννήσου, Μακεδονίας Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Βορείου Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος και τις Διευθύνσεις Αστικής Κατάστασης Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακκεδονίας-Θράκης, οι οποίες υπήρξαν οι πηγές του ρεπορτάζ μας, να ανακαλέσει όλους τους ισχυρισμούς περί πλημμελούς δημοσιογραφικής έρευνας και «αναπαραγωγής παλαιότερων ειδήσεων».

Θα παρακαλέσουμε επίσης το υπουργείο -αφού πρώτα μιλήσει με τον εκπρόσωπο στο Γραφείο Τύπου του- να ανακαλέσει τον ισχυρισμό περί μη προσπάθειας επικοινωνίας με το υπουργείο. Στο κάτω-κάτω απ' ότι φαίνεται το γραφείο τους έχει μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας, όχι μαζί μας, αλλά κυρίως με τις ίδιες τις δομές του.  Και μια που μπήκαμε σε διάλογο, καλό θα ήταν το υπουργείο να απαντήσει και για ποιο λόγο μετά από τόσο καιρό ακόμα δεν έχει προχωρήσει η μετατροπή του Generation 2.0 σε παρατηρητήριο.

Εν κατακλείδι, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που «η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι διαθέσιμη για παροχή κάθε πληροφορίας». Εμείς θα είμαστε εδώ για να δημοσιεύσουμε κάθε πρόοδο και να πανηγυρίσουμε μαζί της όταν αναγνωριστούν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας στην ιθαγένεια. Μέχρι τότε θα συνιστούσαμε στο υπουργείο χαμηλότερους τόνους, τσεκάρισμα των στοιχείων τους και σεβασμό στο ρόλο του δημοσιογράφου. Το ThePressProject είναι αρκετά χρόνια πια στο χώρο για να κατηγορείται από το συγκεκριμένο υπουργείο για ενδεχόμενο δόλο και πλημμελή ρεπορτάζ. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που στελέχη αυτού του υπουργείου αποτελούσαν πηγές μας για αντίστοιχα ρεπορτάζ. Αλλά τότε οι καρέκλες ήταν γυρισμένες ανάποδα.