«Μια που είσαι εδώ…» (περί crowdfunding)

|

Αυτό τον μεσότιτλο θα τον βρείτε σε όλα τα άρθρα του βρετανικού Guardian, συνοδευόμενο από ένα κείμενο με το οποίο ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο καλεί τους αναγνώστες να γίνουν συνδρομητές στην ηλεκτρονική του έκδοση:
 
«… θέλουμε να ζητήσουμε μια μικρή χάρη. Αυτή τη στιγμή διαβάζουν τον Guardian περισσότεροι από ποτέ, αλλά πληρώνουν λιγότεροι. Τα διαφημιστικά έσοδα πέφτουν ταχύτατα σε όλα τα ΜΜΕ. Οπότε, καταλαβαίνετε γιατί χρειάζεται να ζητήσουμε τη βοήθειά σας. Η ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία του Guardian απαιτεί πολύ χρόνο, χρήμα και σκληρή εργασία για να παραχθεί. Αλλά συνεχίζουμε επειδή πιστεύουμε ότι η οπτική μας μετράει – επειδή μπορεί να είναι και η δική σας οπτική».
 
Τα παλιά μοντέλα χρηματοδότησης των ΜΜΕ καταρρέουν. Όταν ακόμα και ο Guardian αναγκάζεται να ζητάει την ενίσχυση των αναγνωστών του, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εξαιτίας της χρόνιας στρεβλής χρηματοδότησης και της διαπλοκής.
 
Στην Ευρώπη όλο και περισσότερα μέσα προσπαθούν να στηριχτούν στους αναγνώστες τους. Η correspondent και το Mediapart είναι μάλλον τα πλέον επιτυχημένα νέου τύπου ΜΜΕ, αλλά κρατούν κλειστό το περιεχόμενο στους μη συνδρομητές. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο, όχι μόνο για τον πρακτικό λόγο ότι τα μέσα αυτά απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό και σε πολίτες που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν για προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, αλλά και γιατί σήμερα η ανεξάρτητη και ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια συζητώντας για την κρίση. Δεν θέλουμε να αποκλείουμε από τους αναγνώστες μας αυτούς στους οποίους κατ’  εξοχήν απευθυνόμαστε.
 
Από το 2010 μέχρι σήμερα το ThePressProject είναι μακράν το πιο πετυχημένο μέσο όσον αφορά τα έσοδα από τη στήριξη των αναγνωστών. Ωστόσο, από την ίδρυσή του το TPP χρειάστηκε τη στήριξη της εταιρίας πληροφορικής BitsnBytes για να επιβιώσει. Σήμερα, πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα το TPP να ξεχωρίσει το δρόμο του. Ούτε δυνατό  είναι αλλά ούτε και σωστό να συνεχίσει να βασίζεται στα έσοδα μιας άλλης εταιρείας. Γι’  αυτό  χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.
 
Το crowdfunding είναι το πιο τίμιο μοντέλο. Δεν εξαρτάται από κανέναν και δίνει την απαραίτητη ελευθερία σε όλους μας να γράφουμε αυτό που πιστεύουμε ότι υπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον. Σε αντίθεση με ό,τι λέγεται από όσους δεν έχουν καταλάβει με ποιον τρόπο χρηματοδοτείται η συστημική δημοσιογραφία, εμείς νιώθουμε υπερήφανοι κάθε φορά που ένας πολίτης αποφασίζει να στηρίξει το TPP με 5 ευρώ το μήνα. Ακούμε να μας κατηγορούν ότι πρόκειται για ζητιανιά. Όσοι το λένε αυτό έχουν πιστέψει ότι δεν είναι ντροπή να παίρνεις θαλασσοδάνεια με κρατικές εγγυήσεις για να ασκείς προπαγάνδα, αλλά ότι είναι ντροπή να απευθύνεσαι στους αναγνώστες. Στο σημείο αυτό χωρίζουν οι δρόμοι μας. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που θεωρούν ντροπή τη διαπλοκή, όχι τη χρηματοδότηση από τα κάτω. Το TPP  δεν έχει δάνεια και δεν δέχεται τραπεζικές και κρατικές διαφημίσεις. Απευθύνεται μόνο στους αναγνώστες του. Έτσι δημιουργείται μια βάση ανθρώπων που πιστεύουν ότι η ενημέρωση είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να παραχθεί επαγγελματική δημοσιογραφία χωρίς εξαρτήσεις.

Μη διστάσετε να το κάνετε και εσείς. Μην επαναπαυθείτε. Μη θεωρήσετε ότι κάποιος άλλος θα βρεθεί να καλύψει τη δική σας συνδρομή. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας. Γίνετε συνδρομητές του ThePressProject.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις